Umjesto matoševih sabranih djela tek prva dva sveska

U povodu 130. obljetnice rođenja hrvatskoga književnika Antuna Gustava Matoša (1873.1914.) samoborsko Tiskarskoizdavačko dioničko društvo "A.G. Matoša" upravo je objavilo prva dva sveska Matoševih sabranih djela "Iverje Novo iverje Umorne priče" i "Novele, humoreske, satire scenski tekstovi". L

Bilo je zamišljeno da do prošlogodišnjeg Frankfurtskoga sajma iziđe prvih pet svezaka, a do lipnja 2003. sveukupna Matoševa sabrana djela u 20 svezaka.

Mile Pešorda, glavni urednik knjižnice "Djela hrvatskih klasika" u sklopu koje će do kraja lipnja izići prvih pet svezaka Matoševih sabranih djela, izjavio je danas da Matoševa sabrana djela nisu izišla kako je bilo zamišljeno, jer izdavač nije dobio "očekivanu i traženu potporu".

"Ministarstvo kulture dalo je za izdavanje prvih pet svezaka tek simboličnu svotu", rekao je Pešorda, dometnuvši kako to nije dostatno ni za honorare.

"Ozračje je takvo da Matošev hrvatski duh i riječ - živa, suvremena i europska, nisu dobro došli danas u Hrvatskoj", izjavio je, upitavši kako se drukčije može tumačiti to što Matoševih sabranih djela trideset godina nema na tržištu.

Novo kritičko izdanje Matoševih sabranih djela istovjetno je Akademijinu izanju iz 1973. Izdavač, kako dodaje Pešorda, morao je zbog nedostatka novca odustati od rječnika, koji prati svaki svezak sabranih djela.

"Bez rječnika sabrana djela ne će biti okrnjena. Bitno je učiniti dostupnom Matoševu riječ", izjavio je.

Prvih pet svezaka Matoševih sabranih djela uredio je Dragutin Tadijanović, a novo izdanje radi desetak poznatih hrvatskih književnika, znanstvenika i akademika, koji su radili i Akademijino izdanje.

Pešorda nije mogao reći kad će završiti čitav projekt Matoševih sabranih djela, ali je izrazio uvjerenje da će biti nastavljen.

Vanjsku opremu prvih pet svezaka Matoševih djela izradio je Antun Zidić. Na naslovnicama prvih svezaka djela su slikara - Matoševih suvremenika - Bele Csikosa Sessije i Vlahe Bukovca.

Hrvatski povjesničar književnosti akademik Dubravko Jelčić u prigodnu tekstu "Matoš danas", koji donosi najnoviji broj "Hrvatskog slova", piše kako "danas, o stotridesetoj obljetnici njegova rođenja, slijediti stazu Matoševe polemičnosti najprimjereniji je znak razumijevanja njegova djela i jedini pravi oblik našega poštovanja i odanosti velikom artistu upravo danas, kad neki pisci u Hrvatskoj opet nastoje u ime svog pomodarskoga 'kozmopolitizma', maskiranog tobožnjim europejstvom, osporiti europsku dimenziju hrvatstva, nacionalni karakter i europski smisao hrvatske književnosti uopće i tako širiti anacionalne ideje, koje su već, ne jednom bile pogubne za hrvatski narod".

"S takvima je Matoš polemizirao i za svog života, s takvima neumorno polemizira i danas. Nadmoćno, kao uvijek", zaključuje Jelčić.

Matica hrvatska u Tovarniku organizator je književne priredbe "Matoševih dana", koja počinje sutra i u cijelosti je posvećena 130. obljetnici rođenja velikoga hrvatskog književnika i polemičara.

Pročitajte više