Umrla glazbena legenda Sam Phillips

SAM PHILLIPS, kreativni genij koji je pedesetih godine pokrenuo karijere Elvisa Presleya i Johnnya Casha u njegovu studiju u Memphisu, umro je u 80 godini.

Phillips je umro u srijedu navečer u bolnici St.Francis, no detalji nisu objavljeni.

On je najzaslužniji čovjek za početak karijere ne samo Presleya i Casha, nego i Carla Perkinsa, Jerrya Lee Lewisa, Charlia Richa i Roya Orbisona.

U svome studiju Sun osmislio je prepoznatljivi "boom chicka boom" zvuk, a pjesme u stilu rockabillya revolucionarno su utjecale na konzervativno američko glazbeno tržište, na kojem je u to vrijeme prevladavao country.

Te prve snimke proizvodili su mali bandovi s električnom i bas gitarom te snažnim vokalima.

Phillips je producirao albume rhythm i blues pjevačima i prodavao ih nezavisnim izdavačima, čime se crnačka glazba proširila u gradove izvan juga Sjedinjenih Država.

Tijekom karijere producirao je albume planetarno poznatim pjevačima kao što su Rufus Thomas, Junior Parker, Walter Horton, Doctor Ross, Joe Hill Louis i B.B.King.

Sun Studios posljednjih je godina bio turistička atrakcija, gdje su posjetitelji mogli razgledati originalne uređaje za snimanje, Phillipsovo radno mjesto i mikrofone koji su koristili brojni popularni izvođači dok su još bili nepoznati.


Pročitajte više