Umro likovni umjetnik Rudolf Špoljar

U MOLVAMA je jučer u 64. godini umro likovni pedagog, učitelj, slikar i kipar Rudolf Špoljar (Ždala, 1939.). L

Učiteljsku školu završio je u Križevcima, a studij likovne kulture na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu. Kao učitelj likovne kulture od 1962. je radio u Osnovnoj školi u Molvama, gdje je od 1993. do umirovljenja 2000. obnašao dužnost ravnatelja.

Osim pedagoškim radom, kontinuirano se bavio slikarstvom i kiparstvom, okušavajući se u gotovo svim tehnikama i načinima oblikovanja. Izlagao je od 1968. na 40-ak samostalnih i skupnih izložaba.

Bio je član i pokretač Molvarskoga slikarskog kruga, zauzeo se za otvorenje tamošnje galerije, a bio je učitelj mnogim mladim slikarskim naraštajima. Njegove skulpture u drvu ukrašavaju molvarske zelene površine.

Govoreći o likovnom radu Rudolfa Špoljara, književnica i likovna kritičarka Božica Jelušić je istaknula kako je riječ o umjetniku ´po definiciji opredijeljenom koloristu, kojemu je zavičajna potka potrebna samo kao početni privremeni oslonac, a sve kasnije u činu slikanja događa se po strogo likovnim zakonima´. Uživanje u svjetlu, širini, prostrtosti i prožimanju opći je osjećaj koji Špoljar prenosi promatraču, dodala je Božica Jelušić.

Rudolf Špoljar bio je slikar i kipar Podravine. Bio je upečatljiv voditelj molvarske škole.

Pokop likovnog pedagoga i slikara Rudolfa Špoljara bit će sutra, 10. ožujka, na mjesnome groblju u Molvama.

Pročitajte više