Umro nutricionist Michel Montignac, autor poznate Montignacove dijete

POZNATI svjetski nutricionist Michel Montignac, autor brojnih knjiga o zdravom načinu prehrane i o mršavljenju, umro je u 66. godini života.

Vijest o smrti potvrdile  su francuske vlasti gradića Annemasse, u kojem je Montignac živio. Montignac je poznat po vlastitoj dijeti, koju je razvio motiviran problemima s viškom kilograma koje je imao u djetinjstvu i mladosti, a koja se bazirala na izbjegavanju miješanja ugljikohidrata i lipida u istom obroku. Svojom je dijetalnom prehranom spriječio nastavak niskokaloričnih dijeta.

Montignac se tijekom života bavio i farmacijom, no 70-ih se godina definitivno posvećuje istraživanjima problema prehrane i mršavljenja, nakon čega razvija svoju dijetu koju je prvo isprobao na samome sebi. Nakon što je u svega nekoliko mjeseci uspio izgubiti 15 kilograma, koje više nije vratio, svoju je dijetu "pustio" u svijet.

1986. godine objavio je i knjigu namijenjenu poslovnim ljudima koji često jedu u restoranima, koja je ubrzo postala hit, a potom je izdao i planetarno poznatu "Jedem, dakle mršavim", koja je u četrdesetak zemalja svijeta prodana u više od 16 milijuna primjeraka. Od svojih knjiga, dijete i grupe prehrambenih proizvoda koje je sam razvio Montignac je pokrenuo vrlo uspješan biznis, nastavljajući sa objavljivanjem knjiga o prehrani, a objavio je i izdanje "Montignac za Hrvate", knjigu posebno namijenjenu hrvatskom tržištu.

Pročitajte više