Umro poznati karakterni glumac Vincente Schiavelli

VINCENTE SCHIAVELLI, čije lice je bilo jedno od najprepoznatljivijih u povijesti američkog filma, je u sicilijanskom gradiću Polizzi Generosa jučer podlegao raku pluća.

Vincente Schiavelli je rođen 10. studenog 1948. u Brooklynu u italo-američkoj obitelji. Njegov djed, rodom iz Sicilije, bio je poznat kuhar, koji je Vincenteu u naslijeđe ostavio ljubav prema toj vještini. Schiavelli je zahvaljujući tome napisao nekoliko kuharica, kao i gastronomskih članaka, zbog kojih je 2001. godine dobio novinarsku nagradu "James Beard".

Schiavelli  je, pak,  daleko poznatiji kao filmski i televizijski glumac. Tome je djelomično doprinjeo Marfanov sindrom, genetski poremećaj koji se odražava u abnormalno dugim udovima, koji su Schiavellijevu pojavu učinili upečatljivom. No, njegov lik je bio daleko od holivudskih ideala ljepote, pa je od 1960-ih, kada se počeo baviti glumom, bio pretplaćen na karakterne uloge.

Schiavelli je imao sreće da padne za oko čuvenom filmskom režiseru Milošu Formanu, te od 1971. godine, kada je nastupio u filmu "Svlačenje", traje njihova suradnja koja će uključiti klasik kao što je "Let iznad kukavičjeg gnijezda".

Glumac se nakon toga pojavljivao u cijelom nizu filmova i TV-serija. Od svih uloga komercijalno najuspješnija je ona u filmu "Duh" iz 1990. godine, kada je njegov lik bijesnog duha iz podzemne željeznice gledateljima daleko više ostao u sjećanju od protagonista kojeg tumači Patrick Swayze.

Osim na filmu, Schiavelli je nekoliko upečatljivih uloga imao i na televiziji, pogotovo u serijama kao što su "Dosjei X" i "Buffy ubojica vampira".

Vincente Schiavelli je od 1985. do 1988. bio oženjen za Allyce Beasley, karakternu glumicu poznatu po ulozi tajnice u TV-seriji "Slučajni partneri". Iz tog braka ima sina Andreu. Od 1992. godine bio je oženjen za harfisticu Carol Mukhalian s kojom ima jedno dijete.

Godine 1997. časopis Vanity Fair ga je proglasio jednim od najboljih karakternih glumaca Amerike.

Schiavelli je posljednje godine života proveo u Polizzi Generosa, odakle potječu njegovi preci.

(D.A.)

Pročitajte više