Umro veteran hrvatskog novinarstva Đorđe Zelmanović

NAKON teške bolesti danas je u Zagrebu u 80. godini preminuo veteran hrvatskog novinarstva, dugogodišnji novinar i urednik mnogih izdanja negdašnje kuće "Vjesnik" Đorđe Zelmanović.

Zelmanović je rođen u Temerinu u Vojvodini 13. prosinca 1919., a gimnaziju je završio u Somboru 1937. U 2. svjetskom ratu bio je u logorima u Madžarskoj i Njemačkoj. Novinarstvom se počeo baviti 1945. Radio je u redakcijama "Naprijeda" i "Narodnog lista", "Ilustriranog vjesnika", u zagrebačkoj "Borbi", "Vjesniku", "Vjesniku u srijedu", "Večernjem listu" i "Studiju". Bio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva te u dva navrata predsjednik Suda HND-a.

U listovima kuće "Vjesnik" pokrenuo je više zapaženih rubrika i specijalnih priloga, a surađivao je i u drugim listovima u zemlji, na radiju i televiziji. Pisao je o vanjskoj politici i kulturi. Bio je dopisnik "Vjesnikovih" izdanja iz Njemačke i Indije. Kao specijalni dopisnik izvješćivao je iz Madžarske 1956. i 1986. i još 20-ak zemalja. Objavio je seriju napisa o Miroslavu Krleži 1973. i 1982., "Marsejski atentat" 1984. i druge.

Intervjurao je najviđenije državnike i političare, među ostalim maršala Montgomerya, Norodoma Sihanuka, Indiru Ghandi, Helmutha Schmidta, Wilyja Brandta te književnike Guentera Grassa, Guentera Wallraffa i druge. Bio je glavni urednik publikacija "Svjetski almanah" 1963.-1965.

Istodobno napisao je knjige "Ilustrirani bonton i protokol" (9 izdanja), odabrane reportaže u zbirkama "Treći svjetski mir" i "Put oko svijeta", "Kadet Krleža" i druge.

Od 1. srpnja 1985. odlazi u mirovinu, a zadnjih 15-ak godina bio je stalni dopisnik vodećeg madžarskog lista iz Zagreba "Nepszabadsaga".

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među njima i nagrade za životno djelo Hrvatskoga novinarskog društva, Zlatnog pera HND-a, Zlatnog vijenca "Studija", Zlatne plakete "Vjesnika" te drugih odlikovanja i nagrada.

(Hina) xpp yjn

Pročitajte više