UN odlučni sačuvati potpunu neovisnost u Iraku

UJEDINJENI narodi, odlučni sačuvati potpunu slobodu kretanja u Iraku, kategorički odbijaju mogućnost da američkobritanske snage nadziru njihove humanitarne operacije u toj zemlji, piše u internom dokumentu UN-a objavljenom u četvrtak.

Pod naslovom "Opće upute o dnosima između osoblja Ujedinjenih naroda i vojnih čimbenika u krizi u Iraku", taj praktični vodič namijenjen osoblju agencija UN koje se pripremaju intervenirati u Iraku vrlo jasno navodi pravila koja određuju njihove odnose s vojnicima koalicije.

Tako će biti zabranjeno podići zastavu UN-a u centrima za humanitarne operacije koje će u Iraku uspostaviti Amerikanci.

Konvoji i humanitarne operacije UN-a neće moći zatražiti vojnu pratnju, osim u "iznimnim okolnostima i nakon prethodnog odobrenja" iz sjedišta svjetske organizacije.

Vrlo je ograničena i suradnja s ekipama za pomoć u katastrofama (DART) "zbog (njihovih) vojnih i civilnih osobina", a i za nju je potrebno unaprijed ishoditi odobrenje iz sjedišta UN.

"Preusko povezivanje s tim ekipama narušilo bi mogući dojam o nepristranosti i neutralnosti Ujedinjenih naroda", kaže se u vodiču.

Općenito se zahtijeva "očuvanje jasne razdvojenosti između humanitarnih i vojnih aktivnosti" kako bi se ograničili "negativni učinci" koje bi po sigurnost osoblja UN-a mogla imati možebitna zbrka oko tih aktivnosti.

Od pripadnika agencija UN tako se traži da "u svim okolnostima iskažu svoju pripadnost UN te, osobito, da se kreću isključivo u jano označenim vozilima UN".

Strogo im je zabranjena i svaka odjeća koja bi se mogla pobrkati s vojnim odorama. "Nisu dopuštene jakne s višestrukim džepovima, kaki hlače, traperice i majice kratkih rukava", pojasnio je administrator Programa UN za razvoj (UNDP) Mark Malloch-Brown.

Djelatnici UN-a ne smiju prihvatiti ni oružane čuvare iz bilo koje od "zaraćenih strana" za svoje urede, skladišta ili stanove, jer osobe u odorama tamo smiju ući isključivo po zadatku ili na izravan poziv.

Stranci iz sastava osoblja UN iz sigurnosnih razloga napustili su Bagdad dan uoči početka rata, no u Iraku je ostalo oko tri tisuće iračkih djelatnika koji osiguravaju raspodjelu humanitarne pomoći "na praktičnoj bazi".

UN bi vrlo brzo mogli poslati brodove s humanitarnom pomoći u Umm Qasr, u kojem je sigurnost odgovarajuća, prema procjeni posebne misije UN.

No možebitni nastavak dopreme i raspodjele mumanitarne pomoći na većoj razini ovisi o povratku u Irak stranog osoblja UN-a, a odluka o tome, uvjetovana sigurnosnim uvjetima, u nadležnosti je glavnog tajnika UN-a Kofija Annana.

Pročitajte više