UN odobrio mirovnim snagama u Afganistanu akcije izvan Kabula

VIJEĆE sigurnosti UN-a u ponedjeljak je rezolucijom odobrilo da mirovne snage u Afganistanu predvođene NATOom mogu slati svoje postrojbe u druge gradove u toj zemlji, a ujedno je njome i obnovilo za još jednu godinu mandat Međunarodnih snaga za pomoć u sigurnosti (ISAF).

Jednoglasno odobrenom rezolucijom Vijeće sigurnosti proširilo je djelokrug ISAF-a misije na način da sada može pružati sigurnost po cijelom Afganistanu, što su odavno tražili afganistanski predsjednik Hamid Karzai i UN.

No, ta mjera malo vjerojatno će imati trenutni utjecaj, budući je malo zemalja koje su spremne u ovom trenutku poslati svoje postrojbe u Afganistan.

Ova rezolucija pomaže nam utrti put za povećanje sigurnosti u Afganistanu o kojoj ovisi sve drugo, kazao je američki veleposlanik John Negroponte, trenutni predsjedavajući Vijeća sigurnosti.

Prve nove mirovne postrojbe u Afganistanu se očekuju iz Njemačke, koja je izvijestila da će poslati do 450 vojnika u sjeverni okrug Kunduz radi osnivanja Pokrajinske skupine za rekonstrukciju, koju će činiti humanitarni radnici pod vojnom zaštitom.

(Hina) nz nz

Pročitajte više