UN: Oko 50 zatvorenika u Iraku moglo bi biti smaknuto bez poštenog suđenja

Ilustracija: EPA

PEDESETAK zatvorenika osuđenih u Iraku za terorizam mogli bi biti pogubljeni u ponedjeljak, upozorava troje UN-ovih stručnjaka ukazujući da osuđenicima nije osigurano pošteno suđenje te pozivaju vladu da odmah prekine ta "masovna smaknuća".

Troje UN-ovih stručnjaka izrazilo je u petak zabrinutost zbog informacija koje govore da bi u ponedjeljak moglo biti pogubljeno pedesetak osuđenika za zločine povezane s terorizmom.

"Iračke vlasti su u listopadu pokrenule val pogubljenja zatvorenika" u glavnom zatvoru u Nasiriji, na jugu zemlje, napisali su u priopćenju u kojemu dodaju da je u listopadu pogubljen 21 zatvorenik, a još toliko 16. studenog.

"Pozivamo iračku vladu da poštuje svoje međunarodne pravne obveze i da odmah otkaže svako planirano pogubljenje zatvorenika", poručuju izvjestitelji, napominjući da su veoma zabrinuti zbog tijeka sudskih postupaka i iznuđivanja priznanja mučenjem.

Oko 4000 zatvorenika u Iraku čeka smrtnu presudu

"Ako se provode sustavno i masovno, samovoljna pogubljenja mogu biti zločin protiv čovječnosti i povući za sobom opću kaznenu odgovornost za svakog državnog službenika umiješanog u takve čine", upozoravaju Nils Melzer, UN-ov izvjestitelj o mučenju, Fionnuala Ni Aolain, izvjestiteljica o ljudskim pravima i temeljnim slobodama u suzbijanju terorizma, i Agnes Callamard, izvjestiteljica o prijekim i samovoljnim smaknućima.

Ujedno ističu da su "sudske postupke vođene u okviru zakona o suzbijanju terorizma obilježile zabrinjavajuće nepravilnosti".

"Optuženicima je često uskraćivano temeljno pravo na odgovarajuću obranu, a njihove tvrdnje da su mučeni i zlostavljani tijekom ispitivanja nisu istražene", dodaju.

Oko 4000 zatvorenika, većinom optuženih za terorizam, čekaju smrtnu presudu u Iraku, a stotine njih bit će "sigurno" pogubljene, rekli su u priopćenju ti neovisni stručnjaci.

Otkad je Irak krajem 2017. proglasio pobjedu nad džihadističkom skupinom Islamskom državom (IS) irački sudovi su izrekli stotine smrtnih kazni.

Pročitajte više