UN OSUĐUJE POBUNJENIKE U BJELOKOSNOJ OBALI

U Bjelokosnoj Obali borbe i dalje traju, a Ujedinjeni su narodi osudili pokušaje pobunjenika da svrgnu vlast i odlučili poslati misiju koja će ocijeniti stoje li vijesti o masovnome ubijanju civila.

U priopćenju izdanome u petak UN-ovo Vijeće sigurnosti pohvalilo je Francusku zato što šalje snage u svoju bivšu koloniju, a od predsjednika Bjelokosne Obale Laurenta Gbagba zatražilo je izradu mirovnoga plana kojim bi bile obuhvaćene sve strane.

Vijeće izražava ´duboku zabrinutost´ zbog sukoba u toj zemlji na zapadu Afrike, najvećem uzgajivaču kakaa. Osuđuju se i ´pokušaji upotrebe sile za utjecaj na političko stanje i svrgavanje izabrane vlasti´.

Kad je u rujnu propao pokušaj državnoga udara, glavna je pobunjenička skupina zauzela sjevernu, većinski muslimansku polovicu zemlje, i zatražila ostavku predsjednika Gbagba, kršćana s jugozapada, koji je prije dvije godine pobijedio na osporenim izborima.

Druge dvije pobunjeničke skupine na krajnjem zapadu zemlje žele osvetiti smrt nekadašnjeg vođe hunte kojega su ubili Gbagbovi ljudi.

Pročitajte više