UN suspendirao operacije na jugu Afganistana

Ujedinjeni narodi suspendirali su svoje operacije u četiri provincije na jugu Afganistana zbog ponovnog izbijanja nasilja, osobito "napada i infiltracija vjerojatnih pripadnika talibana i članova alQaide", u subotu je objavio pomoćnk glavnog tajnika UN zadužen za mirovne operacije JeanMarie Guehenno.

Problemi nesigurnosti u zemlji "još nisu riješeni", jer i dalje se događaju teroristički napadi, suprotstavljene frakcije vladaju ministarstvima, a slabi politička potpora prijelaznoj vladi.

Istodobno je njemačko ministarstvo obrane objavilo da se prvi kontingent njemačkih vojnika iz sastava ISAF-a u subotu rasporedio u sjevernom Afganistanu.

Prethodnica od 27 vojnika u skladu s novoproširenom misijom međunarodnih snaga, prema kojoj ISAF može djelovati i izvan Kabula, stigla je u grad Kuduz, rekao je glasnogovornik ministarstva.

U dijelovima Afganistana osim glavnog grada predviđeno je raspoređivanje oko 450 pripadnika međunarodnih mirovnih snaga, a Njemačka u ukupnom sastavu ISAF-a sudjeluje s 1800 vojnika.

Pročitajte više