UN tvrdi da Iran može stvoriti atomsku bombu

PREMA izvještaju UN-a, Iranski su stručnjaci napredovali u izradi atomske bombe i mnogo su bliže njenoj finalizaciji nego što se mislilo. Smatra se da su iranski znanstvenici stvorili "primitivnu atomsku bombu" pomoću visoko obogaćenog urana. Ipak, jedini problem koji sprječava iranske stručnjake da stvore atomsku bombu je manjak urana obogaćenog do potrebnog nivoa, prenosi Telegraph.

Izvještaj znanstvenika iz Međunarodne agencije za atomsku energiju navodi da Iranci imaju sve potrebne informacije i znanje i načinu nuklearnih bojevih glava na projektile. Među zaključcima nađenim u izvješću je i procjena Agencije da Iran radi na razvoju komore unutar balističke rakete koja može primiti bojevu glavu "sasvim vjerojatno nuklearnu", te da Iran "vjerojatno ispituje" eksplozive koji se obično koriste za detoniranje nuklearnih bojevih glava.

Također se iznosi procjena da Iran radi na razvoju sustava za "paljenje polusfernog visoko eksplozivnog naboja" kakav se koristi za pokretanje nuklearne eksplozije.

UN-ov izvještaj o iranskom napretku u stvaranju atomske bombe objavljen je gotovo istovremeno kad je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad odbio bilo kakav kompromis u vezi s iranskim nuklearnim programom tvrdeći da sve njihove aktivnosti vezane uz nuklearni program imaju mirnodopske svrhe.

Pročitajte više