UN tvrdi da u Iraku i Siriji ima oko 30.000 terorista stranaca te da jači napadi tek slijede

Foto: FAH

GOTOVO 30.000 "stranih terorista" nalazi se u Iraku i Siriji, rekao je direktor UN-ova Povjerenstva za borbu protiv terorizma Jean-Paul Laborde koji je upozorio na opasnost od "sve češćih i jačih napada" u zemljama iz kojih su onamo stigli.

"Strani borci, teroristi iznimno su brojni u Iraku i u Siriji. Ima ih nešto manje od 30.000 i sada kada je uporište IS-a svedeno na područje Iraka, oni će krenuti na nas, ne samo na europske zemlje, već i na zemlje iz kojih potječu, poput Tunisa ili Maroka", objasnio je Laborde na konferenciji za novinare održanoj u Ženevi.

"Teroristički napadi u zemljama iz kojih su porijeklom mogli bi postati sve jači. Na taj bi se način oduprli pritisku koji se na njih vrši", kazao je.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da se angažira na svojevrsnom "filtriranju" takvih osoba kako bi se napravila razlika između velikog dijela stranih boraca koji ne predstavljaju opasnost i onih koji su opasni.

Laborde, nekadašnji sudac u Francuskoj, objasnio je da međunarodna zajednica raspolaže pravnim mjerama kojima se može boriti protiv teroirzma, no istaknuo je da je "prilagodljivost i fleksibilnost terorističkih organizacija puno brža od naše".

Pozvao je na bržu i češću međusobnu razmjenu informacija jer će se u protivnom, kako je rekao, "teroristički napadi uvišestručiti."

Pročitajte više