UN: Više od 5.000 kandidata registrirano za iračke izbore

Irački izbori planirani za 30. siječnja sljedeće godine idu po planu, a do sada je registrirano više od 5.000 kandidata iz preko 200 političkih stranaka, rekao je u četvrtak glasnogovornik Ujedinjenih naroda Fred Eckhard.

Mandat iračkog neovisnog izbornog povjerenstva, koje savjetuje UN, produžen je do sljedeće srijede, krajnjeg roka za registraciju kandidata.

"Do sada se registriralo nekih 241 stranaka, s više od 5.000 kandidata", rekao je Eckhard.

Oko 6.000 iračkih dužnosnika koji će provoditi izbore uvježbano je ili izvan Iraka ili na tečajevima UN-a.

U Iraku je trenutno 19 pripadnika UN-a koji pomažu pripreme izbora, a očekuje se da će taj broj porasti na 25, rekao je Eckhard.

Eckhard je kazao kako iračke vlasti, a ne UN, trebaju odlučiti da li mogu održati izbore u sigurnosnim okolnostima koje vladaju u zemlji.

UN je priopćio kako se glavni tajnik Kofi Annan u četvrtak u sjedištu Svjetske organizacije u New Yorku susreo s američkim veleposlanikom u Iraku Johnom Negroponteom i da je veleposlanik iznio laskave ocjene UN-ove pomoći iračkim vlastima u pripremi izbora.

"Glavni tajnik je ponovio spremnost Ujedinjenih naroda da pomognu iračkom narodu ne samo u pripremi izbora nego i u svim drugim zadaćama koje im je Vijeće sigurnosti dodijelilo", priopćio je ured glasnogovornika.

(Hina) xsl ydv

Pročitajte više