KORONAVIRUS

Unatoč koronavirusu, putnici s krstarenja po Aziji kažu da je "najbolje ikad"

Foto: EPA

NAKON što su skoro dva tjedna plovili morem jer im nijedna zemlja zbog straha od koronavirusa nije dopustila uplovljavanje, putnici kruzera MS Westerdam ispričali su za Reuters svoje neobično iskustvo. Kruzer se na Valentinovo napokon usidrio u kambodžanskoj luci Sihanoukvilleu.

Na kruzeru se nalazilo 1544 putnika te 802 člana posade. Nakon što su posjetili Hong Kong nisu ni očekivali da će im zemlje iz drugih planiranih odredišta zabraniti pristajanje u svojim lukama. Nakon što su Japan, Tajvan, Guam, Filipini i Tajland odbili kruzeru da se usidri na njihovom teritoriju, kambodžanske vlasti su im napokon u petak dopustile da uplove. A otkriveno je i da nijedan od pacijenata nije zaražen.

Putnica s kruzera MS Westerdam: "Imali smo besplatan internet i besplatno vino"

"Svi nam govore: 'Jadni vi.' Ali nismo jadni. Imali smo besplatan internet i besplatno vino. Tri puta dnevno dobivali smo hranu", rekla je  Zahra Jennings, umirovljena medicinska sestra iz Velike Britanije. Na pitanje kako joj je bilo, kratko je odgovorila: "Predivno."

Jedina zamjerka je bila da su ostali bez umaka od rajčica

Jedina zamjerka koju su putnici imali tijekom neplaniranog "plutanja" na moru bila je ta da su prije nekoliko dana ostali bez umaka od rajčica.

Inače, azijske zemlje strahuju da bi se zaraza mogla širiti s kruzera nakon što je otkriveno da je 218 putnika zaraženo na kruzeru Diamond Princess, koji je sad usidren u japanskoj luci Yokohami. Vijetnam je tako ovog petka zabranio uplovljavanje za dva kruzera.

Premijer Kambodže dočekao putnike kruzera i podijelio im ruže

No u Kambodži su stvari izgledale drugačije. Na Valentinovo su putnici Westerdama napokon mogli sići s broda. A premijer Hun Sen došao je iz glavnog grada kako bi dočekao putnike, rukovao se s njima i poklonio im ruže. Vlasti su na autobuse postavile plakate na kojima je pisalo "Dobro došli u Kambodžu". Uz to, svim putnicima izdana je besplatna viza.

Hun Sen, inače autoritarni vladar kojeg zapadne zemlje kritiziraju zbog kršenja ljudskih prava, rekao je: "Bolest koja trenutno kruži svijetom jest strah i diskriminacija. Da Kambodža nije dopustila brodu da pristane, gdje bi ovih 2000 putnika otišlo?"

Organizatori krstarenja, tvrtka Holland America, poslali su pismo putnicima u kojima su ih obavijestili kako će im vratiti troškove putovanja, dati još 14 dana besplatnog krstarenja te platiti povratak kući. 

"Ovo mi je najbolje krstarenje ikad"

Putovanje je trebalo završiti u subotu u Šangaju, gdje je jučer bilo 14 Celzijusovih stupnjeva. U Sihanoukvilleu, gdje se nalazi kruzer, bio je sunčan dan te je izmjereno 27 Celzijusovih stupnjeva. Holland America organizirala je besplatne autobuse do plaže za putnike.

"Ovo mi je najbolje krstarenje ikad. Obično odeš na krstarenje i znaš točno što te čeka. Ovo je bila pustolovina", rekao je umirovljeni kanadski inženjer Pierre Ashby dok je njegova supruga ležala pokraj njega s nogama u pijesku i dvije ruže u ruci.

Pročitajte više