Unatoč međunarodnim pritiscima Indonezija smaknula Indijca osuđenog na smrt zbog droge

U INDONEZIJI je u četvrtak smaknut Indijac koji je 1995. osuđen na smrt zbog krijumčarenja droge, čime je prekinut trogodišnji moratorij na izvršenje smrtnih kazni u toj azijskoj državi.

Smaknuće Ayodhya Prasadha Chaubeya izvršeno je unatoč pozivu EU da se ne pribjegava takvom nehumanom kažnjavanju te kritikama brojnih skupina za zaštitu ljudskih prava.

Kaznu je izvršio policijski streljački vod u Medanu, glavnom gradu Sjeverne Sumatre, prije zore, izvijestio je glasnogovornik policije.

"Sve je bilo gotovo prije zore i izvršeno je pred tužiteljem. Naši ljudi bili su izvršitelji", kazao je.

Indonezija je posljednju smrtnu kaznu izvršila 2001. kada su smaknuta dvojica muškaraca optužena za višestruka ubojstva u Kupangu, gradu na zapadnoj strani otoka Timor.

Indonezijski predsjednik Megawati Sukarnoputri zauzeo se da će pooštriti mjere u borbi protiv droge te je sudovima dao odriješene ruke u dosuđivanju smrtnih kazni za osuđenike zbog droge, uglavnom strance.

Smrtnu kaznu trenutno čeka desetak stranih osuđenika zbog prekršaja povezanih s drogom, većina njih iz Afrike, a izvršenje smrtne kazne čekaju i četiri Indonežanke koje su kao kuriri radile za strane grupacije.

Skupine za ljudska prava protive se smrtnoj kazni, za koju tvrde da se pokazala neučinkovitom u suzbijanju nezakonite trgovine drogom.

"Smaknuća nemaju preventivnu vrijednost, posebno kada vidimo način na koji se naši korumpirani pravosudni dužnosnici i policija nose s tim problemom", izjavio je Rusdi Marpaung, izvršni direktor Indonežanske udruge za ljudska prava, tvrdeći kako je znakovito da je smaknuće tempirano upravo u izbornoj godini.

EU je u srijedu pozvala Džakartu da ne prekida moratorij na izvršenje smrtnih kazni. "EU smatra da je smrtna kazna okrutan i nehuman oblik kažnjavanja. Ne djeluje preventivno, a pogrešne presude su nepovratne", stoji u izjavi EU.

(Hina) xtr ytr

Pročitajte više