Unatoč opadanju Kupe i dalje vrijede mjere obrane od poplave

UNATOČ blagom padu vodostaja rijeke Kupe i dalje su za šire karlovačko područje na snazi izvanredne mjere obrane od poplave, proglašene jučer u 17 sati.

Borislav Vedrina, voditelj Vodnogospodarske ispostave Kupa Karlovac, kaže kako očekuju da će vodostaj i dalje padati te da će se voda izlivena iz riječnih korita polako povlačiti.

Po njegovim riječima, Kupa je u Karlovcu rasla sve do 10 sati, kada je zabilježen vodostaj od 808 centimetara, a u 11 sati pao je na 807 centimetara.

"Puno je ljudi zarobljeno u svojim domovima, a ima i onih koji se u njih ne mogu vratiti. Vjerujemo da će se s prometnica voda povući najvećim dijelom tek noćas, ponegdje ujutro, a u selima Koritinja, Vodostaj i Šišljavić tek kroz nekoliko dana", kazao je Vedrina.

Karlovački gradonačelnik Miro Škrgatić rekao je da se tako visok vodostaj u posljednjih 45 godina dogodio četiri puta, te da se, u skladu s izvanrednim mjerama obrane od poplave, u rizičnim kvartovima sve poduzima kako bi se smanjile štete.

Osim ogulinske Gimnazije, u kojoj zbog nestanka struje nije bilo nastave, i nekoliko malih područnih škola, sve su škole danas radile, iako otežano i s vidno manjim brojem učenika.

Budući da se rijeka Dobra danas povlači, te je i trafostanica i kotlovnica u pogonu,i sutra bi nastava u ogulinskoj Gimnaziji trebala biti održana.

U Osnovnoj školi Banija u Karlovcu, od oko 250 učenika, njih 94 nije danas došlo na nastavu, a po još dvadesetak učenika došli su roditelji već nakon dva-tri školska sata, jer je prijetila opasnost da bi ih voda razdvojila.

Ugroženom stanovništvu i stoci na karlovačkom području pomoć pružaju vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe, a u Ogulinu Stožer Civilne zaštite, vatrogasci DVD-a i članovi Gorske službe spašavanja.

Voda nije za piće u Ozlju, a iz ogulinskoga Gradskog poglavarstva upozoravaju građane da vodu za piće prokuhavaju dok ne budu poznati rezultati analize vode.

Pročitajte više