UNICEF pozvao na akciju kako bi se zaustavila spolna diskriminacija

UN-ova agencija za djecu UNICEF pozvala je u četvrtak, u svom redovitom godišnjem izvješću objavljenom u Singapuru, nacionalne vlade i donatore da povećaju ulaganja u školske sustave kako bi se osiguralo obrazovanje za sve.

"Spolna ravnopravnost u obrazovanju i dalje ostaje neostvareni san", stoji u izvješću UNICEF-a naslovljenom "Stanje djece u svijetu u 2004. godini".

"Nema prihvatljive isprike za uskraćivanje prava na razvijanje punog potencijala svakog djeteta", dodaje se u izvješću.

U izvješću se poziva na djelovanje u ime 121 milijuna djece diljem svijeta koja ne idu u školu, među kojima je 65 milijuna djevojčica.

"Spolna nejednakost i dalje postoji, nastavlja se preferiranje dječaka, nastavlja se diskriminacija djevojčica u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, a u ekstremnim slučajevima nastavljaju se i ubojstva ženske novorođenčadi u nekim zemljama", rekao je na konferenciji za tisak predstavnik UNICEF-a Keith Goh.

U izvješću se isto tako navodi da je, unatoč napretku u području obrazovanja, 70 milijuna Arapa i dalje nepismeno, od kojih su većina žene i djeca.

Četvrtina nepismenih Arapa živi u jednoj zemlji, Egiptu (17 milijuna), a 70 posto u druge četiri zemlje - Sudanu, Alžiru, Maroku i Jemenu, navodi se u izvješću.

Pročitajte više