Uništena 22 nadgrobna spomenika na Mirogoju, među njima i grobnica Mladena Delića

NEPOZNATI vandal ili više njih oštetili su tijekom vikenda 22 nadgrobna spomenika na jugoistočnom dijelu zagrebačkog groblja Mirogoj zvanog Stara Lašćina, izvijestila je danas policija.

"Materijalna šteta cijeni se na više desetaka tisuća kuna, a policija intenzivno traga za počiniteljima koji su od postolja odvojili i prevrnuli okomite nadgrobne ploče na 22 grobnice", kazala je Hini glasnogovornica zagrebačke policije Gordana Vulama.

Vandalizam na groblju prijavljen je jučer ujutro, a pretpostavlja se da su nadgrobne ploče uništene noć ranije.

"Policija pretpostavlja da je riječ o običnom vandalizmu, jer nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na druge namjere", kaže Vulama. Pojasnila je da na grobnicama nisu pronađeni nikakvi natpisi ili slični tragovi.

Uništeni grobovi ne nalaze se na dijelu groblja namijenjenim nacionalnim manjinama ili manjinskim vjeroispovijestima, pa se kao razlog nasilja odbacuje i rasizam.

"Grobnice su uništavane bez ikakve logike, vandali su prolazili grobljem i nasumično trgali spomenike", ustvrdila je Vulama.

Neslužbeno se doznaje da je među uništenim spomenicima i grobnica nedavno preminule legende sportskog novinarstva Mladena Delića.

Pročitajte više