Uragan Dean jača i nastavlja razorno putovanje prema Meksiku

NAKON što se obrušio na južnu obalu Jamajke, uragan Dean nastavlja svoje razorno putovanje prema meksičkom poluotoku Yucatanu, objavio je danas CNN.

U potencijalnoj opasnosti tako su se našli i putnici u zračnoj luci u Cancunu, koji prije dolaska uragana žele napustiti Meksiko.

Prognostičari i dalje predviđaju prelazak ovog uragana iz četvrte u petu kategoriju, najvišu kategoriju, u svom sljedećem naletu. Predviđa se da će se Dean na Meksiko obrušiti u noći s ponedjeljka na utorak.

Po Saffir-Simpson ljestvici, uragani pete kategorije imaju snagu od čak 250 kilometara na sat i više. Dean je zasad postigao brzinu od 240 kilometara na sat.

Turistička priobalna naselja naglo su se ispraznila, a ulice gradova regije koja očekuje udar, zabarikadirali, pripremivši se na najgore.

CNN-ovi meteorolozi, predviđaju, pak lagano slabljenje Deana prije spuštanja na Yucatan, ali i ponovno jačanje u srijedu, kada bi se uragan trebao približiti meksičkoj obali, točnije Tampicu.

Podsjetimo, Dean je kasno jučer pogodio južnu obalu Jamajke, ostavivši posljedice i u glavnom gradu Kingston, ulice kojega su ostale prekrivene srušenim stablima, električnim stupovima, i krovovima otpuhanima uslijed vjetra jačine 232 kilometra na sat.

Otok je pogodila i snažna kiša, a neke su ulice, prema izvješćima nekih lokalnih radio postaja, poplavljene. Električna struja je isključena. David Shields, zamjenik jamajkanskog direktora turističke zajednice, za CNN je situaciju na otoku opisao kao stravičnu.

Ma.N.
Foto: AFP

Pročitajte više