Urod maslina u Istri i do 80 posto lošiji nego lani. Hoće li rasti cijene ulja?

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

ZBOG vremenskih uvjeta ove godine istarski maslinari se suočavaju s iznimno lošom maslinarskom sezonom, piše Glas Istre. Stanje je takvo da su neki čak odlučili preskočiti berbu. Kao uzroke ovako lošeg uroda pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu Ezio Pinzan navodi vremenske uvjete, prije svega kasni hladni val, kao i snijeg koji je pao početkom travnja za vrijeme vegetacije maslina. Zatim je ljeto obilježila velika suša, što je dodatno pogoršalo situaciju. U nekim dijelovima Istre, kako navodi, potpuno je izostao plod.

Hladni travanj i ljetne suše kumovali slabom urodu

"Na nekim područjima, gdje je pala kiša i gdje nije bilo hladnog vala, nešto maslina ima, ali generalno, kako razgovaramo s maslinarima, urod će ove godine biti 20 do 30 posto u odnosu na standardnu godinu. Događaju se takvi ciklusi. Prošla godina bila je izuzetno dobra, rodna i jednostavno je sada došla na red godina kada je i zbog klimatskih prilika manji urod. U budućnosti se može očekivati sve više sušnih razdoblja i potrebno je graditi sustave navodnjavanja, potrebno je planirati proizvodnju, ali i kad se dogodi jedan takav travanjski hladan val, kao što je bio ove godine, gdje su temperature na sjeveru Istre dva dana bile ispod nule, nemoguće je to spriječiti. Istra je regija koja ima dokumentirano najbolje maslinovo ulje na svijetu upravo stoga što je sjeverno, ona je krajnja granica na kojoj masline mogu uspijevati. Što je sjevernije, to je kvaliteta ulja bolja, ali nam se zato događaju ovakve godine kada ostanemo bez ploda maslina", govori Pinzan.

Strah od rasta cijena ulja

U neprilikama su i potrošači, koji se istodobno boje nestašice ulja, kao i rasta cijena. Kako je turistička sezona bila izuzetno dobra, velike količine ulja već su potrošene, a zalihe za domaće ljude vrlo su male. Cijene su se kretale, ovisno o prepoznatljivosti proizvođača - od 80 do 100 kuna po litri kod malih maslinara, a kod prepoznatljivih, osobito onih ekološke proizvodnje, od 110 do 180 kuna za pola litre.

Pinzan optimističan po pitanju cijena

Pinzan smatra da iznimna kvaliteta istarskog ulja zaslužuje da se ono adekvatno naplati: "Ako je naše maslinovo ulje, koje već godinama brendiramo i za koje smo dobili zaštićenu oznaku izvornosti na nivou Europske unije, kao najveću oznaku koju je moguće dobiti u EU, koje je certificirano i koje se u svim fazama proizvodi u Istri - najbolje maslinovo ulje na svijetu, vjerujem da ono zaslužuje svoju cijenu. Za takvu se cijenu mora pronaći kupca i ako naši maslinari mogu dobiti više za svoj trud i rad koji ulažu, meni bi bilo drago, ali je sve stvar ponude i potražnje."

Ipak, ne smatra da će nužno doći do velikog rasta cijena: "Generalno, ne vjerujem da će se jako dignuti cijene ulja jer maslinari znaju da količina ulja iz godine u godinu varira. Jedne godine je manje ulja, druge više i maslinari znaju da mogu izgubiti kupce time što su digli cijenu jer će se oni okrenuti drugom proizvođaču. Vrlo je to osjetljivo, to je tržišna ekonomija, svaki će maslinar za sebe procijeniti."

Pročitajte više