U.S. News: Hrvatska sedma najugroženija svjetska država u recesiji

PRVO je BBC Hrvatsku nazvao zemljom "prokletom kriminalom i korupcijom", pa je The Economist "popljuvao" našu ekonomiju, a sada se javio i U.S. News koji nas je "smjestio" među deset najugroženijih zemalja u recesiji.

Svoju "katastrofičnu" prognozu ovaj medij temelji na činjenici da 20 posto našeg BDP-a dolazi od turizma, a u recesiji se ne može očekivati veliki priljev stranih gostiju. Navode i prognozu Vlade da će ove godine nezaposlenost doseći razinu od 12 posto. 

"Hrvatska bi ubrzo mogla imati problema s vraćanjem dugova"

"Posljednja istraživanja pokazuju da 78 posto Hrvata misli kako zemlja ide u lošem smjeru ističući kako je nezaposlenost najveći razlog za to", piše U.S. News. U članku se tvrdi i kako naša zemlja još nema problema s vraćanjem dugova, no da bi ih ubrzo mogla imati.

U ovom članku naslovljenom "Deset zemalja koje su u velikim problemima" kao zemlja koja je najviše u opasnosti zbog globalne recesije označen je Meksiko zbog velikog oslonca na turizam, raširenog nasilja i krijumčarenja droge. Svoje procjene ovaj je list temeljio na indeksima koje zemljama dodjeljuju tvrtke Moody's Investors Service i Standard&Poor's na temelju obveznica i zaštitama koje se daju u financiranju dugova te na temelju toga što svjetsko tržište misli o dugovima država.

Smješteni u društvo Latvije, Kazahstana, Vijetnama i Bjelorusije

Druga najrizičnija država, iza Meksika je Pakistan, pa slijede Ukrajina, Venecuela i Argentina. U države "koje treba držati na oku" smještene su Latvija, Hrvatska, Kazahstan, Vijetnam i Bjelorusija.

I.Kri.
Foto: Screenshot (U.S. News)

Pročitajte više