Uskok optužio SDP-ovog načelnika Milne za višemilijunsku štetu

FRANE LOZIĆ, SDP-ov načelnik Milne, optužen je za niz gospodarskih malverzacija i višemilijunsku štetu. Nije to Loziću ništa novo, jer već ima jednu optužnicu za slična kaznena djela, koja mu, međutim, nije niti malo zasmetala da na posljednjim lokalnim izborima opet osvoji vlast u najzapadnijoj bračkoj općini.

Dvaput prodao Češki kamp

Lozić se ovog puta našao na meti Uskoka. Još u kolovozu prošle godine splitska policija ga je prijavila za zloporabu ovlasti i položaja. Objekt Češki kamp dvaput je prodao, tvrtka Hansen Dalmatica u tri je navrata Općini Milna platila 4,9 milijuna kuna ne znajući da je Lozić u međuvremenu teren prodao tvrtki Byron Corporation. Uplaćena sredstva iskoristio je nenamjenski, umjesto za izgradnju obilaznice oko mjesta, utrošena su u pokrivanje tekućih rashoda Općine. Uskok Lozića tereti i da se poslužio krivotvorenom suglasnošću Općinskog vijeća sklapajući poslove oko Češkog kampa.

Suhozidi bez natječaja

Uskok ga tereti i da je oštetio Općinu za 76.500 kuna. Neosnovano je, naime, umanjio komunalnu naknadu jednom trgovačkom društvu. Obračunao je naknadu za obiteljsku stambenu zgradu premda je znao, prema priloženoj dokumentaciji, da se u naravi radi o dvije apartmanske zgrade ugostiteljsko-turističke namjene.

Lozić je optužen i da je na nagovor i traženje optuženog Stjepana Livačića njegovom obrtu Faloška bez natječaja dodijelio poslove gradnje suhozida na protupožarnim putevima. Bez natječaja je naknadno zaključen ugovor o izvođenju građevinskih radova u vrijednosti od 195 tisuća kuna. Općina je isplatila svih 15 računa koje je fakturirao obrt. Više od 662 tisuće kuna plaćeni su po Lozićevom nalogu bez prethodnog stručnog nadzora i primopredaje obavljenih radova.

Lozića terete i da je omogućio optuženom Tonćiju Kordiću korištenje poslovnog prostora bez plaćanja ugovorene mjesečne zakupnine. Općina je oštećena za gotovo 100 tisuća kuna. Kordić je sucu priznao da je s Lozićem imao usmeni dogovor o neplaćanju.

Pročitajte više