Uskoro na HTV-u i saborska televizija?

PROGRAMSKO vijeće HRT-a danas je dalo pozitivno mišljenje o planu televizijskog praćenja rada Hrvatskog sabora koji je predložio glavni urednik informativnog programa HTV-a Vladimir Rončević, a podržalo je i osnivanje tzv. saborske televizije.

Glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić kazao je da je nacionalna radio-televizijska kuća zainteresirana za financiranje projekta saborske televizije koji je prisutan u mnogim europskim zemljama. Taj bi projekt, osim zbog usklađivanja s europskom praksom, javnoj televiziji bio zanimljiv jer u svom programu više ne može posvetiti jednako prostora radu parlamenta kao u vrijeme emitiranja na tri programa i kada nije bilo jake konkurencije.

"Stoga je HRT spreman sudjelovati u osnivanju projekta saborske televizije, za što bi dali opremu i pomogli u formiranju ekipe", kazao je Galić. No, konačna odluka o realizaciji ovog projekta ostaje na Vladi i Saboru, iz kojega je i potekla ova ideja.

U zemljama koje već imaju tvz. parlamentarne televizije, ovisno o državi, rade kao produkcijska jedinica ili centar emitiranja programa. Stoga bi se i Hrvatska trebala odlučiti kakav model saborske televizije želi, kazao je Galić.

Bez obzira hoće li se takav projekt realizirati HTV će i dalje detaljno pratiti rad Sabora, iako će, prema planu vodstva Informativnog programa, izravno prenositi samo najvažnije sjednice. Tako bi se osim aktualnog prijepodneva izravno prenosile svečane i konstituirajuće sjednice, one na kojima se odluka donosi dvotrećinskom većinom ili se odlučuje o proračunu i povjerenju Vladi.

Novost u prihvaćenom planu glavnog urednika Informativnog programa uvođenje je posebne emisije koja bi u najmanje 30 minuta prikazivala dnevni sažetak rada Sabora, a važniji saborski događaji i teme i dalje bi se obrađivali u dnevnim i tjednim informativnim emisijama.

Novi način televizijskog praćenja rada Sabora očekuje se od rujna kada je saborsko predsjedništvo izrazilo nezadovoljstvo načinom na koji ih informativni program pokriva.

Vodstvo HRT-a tada je priznalo određene "zanatske propuste" u programu, ali i ustvrdilo kako to ne znači da je u informativnom programu svjesno marginaliziran i omalovažavan rad Sabora i njegova predsjednika.

Pročitajte više