Uskoro razgovori čelništva HRT-a, HAZU-a i Matice hrvatske o programu HRT-a

Programsko i poslovodno vodstvo HRTa uskoro će razgovarati s čelnicima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i Matice hrvatske koji su prošlog tjedna izrazili nezadovoljstvo odnosnom javne nacionalne televizije i radija prema znanosti, obrazovanju i kulturi, doznaje se danas na HRTu.

"Vodstvo HRT-a razgovarat će s predstavnicima institucija i udruga koje imaju prigovore na rad HRT-a, no za sada ne možemo reći kada će do tih razgovora doći", kazao je Hini glasnogovornik HRT-a Janos Roemer.

Roemer je podsjetio da je slične razgovore vodstvo HRT-a nedavno imalo s filmskim djelatnicima te predstavnicima Hrvatske glazbene unije koji su se žalili na odnos nacionalne javne televizije prema domaćoj glazbi i filmu.

"Razumljivo je da institucije i udruge prije svega vode računa o promicanju javne funkcije koju zastupaju, no svi zaboravljaju da se krajem ožujka prošle godine suzio prostor za emitiranje programa jer je s radom prestao treći program HTV-a", kazao je Roemer. Dodao je da HRT "zna i pazi na javnu funkciju koju ima" i podsjetio da je programsko usmjerenje HRT-a usvojilo Programsko vijeće.

Predsjednik HAZU-a Milan Moguš u otvorenom pismu predsjedniku Hrvatskoga sabora prošlog je tjedna izrazio nezadovoljstvo odnosom HTV-a prema HAZU-u, znanosti, obrazovanju i kulturi, a neposredan povod bio je taj što je HTV-u trebalo šest mjeseci da odgovori na inicijativu Akademije da se realizira dokumentarni film o životu i radu utemeljitelja Akademije biskupa Josipa Jurja Strossmayera.

HAZU nacionalnoj javnoj televiziji zamjera i često neobavještavanje o smrti pojedinih članova Akademije u središnjem dnevniku HTV-a, ukidanje Školskog programa te komercijalizaciju znanstvenog i obrazovnog programa. Na to je upozorio i predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić koji smatra da se, posebice u informativnom programu, sve više zanemaruju znanstveni, kulturni, obrazovni i gospodarski sadržaji te da se sustavno prešućuju programi i inicijative Matice hrvatske.

(Hina) xso yso

Pročitajte više