VIDEO HDZ-ovci u povjerenstvu za Agrokor spriječili da svjedoče Plenković, Ramljak, Dalić i Šeks

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell, Index/FAH

NAKON dvije pripremne, danas u 10 sati sastalo se istražno povjerenstvo za Agrokor na prvoj radnoj sjednici, a prema zaključku povjerenstva, kao svjedoci na prvu sjednicu pozvani su vlasnik Agrokora Ivica Todorić i njegov sin Ante Todorić te prvi hrvatski premijer Stjepan Mesić.

"Ivica Todorić nije dobio poziv, a i da je dobio, ne bi bio dostupan", započeo je Miljenić. Ante Todorić zbog bolesti ne može prisustvovati pa će prvi svjedok doći tek u 11 sati, bit će to Mesić. Zato je prva na redu točka RAZNO. Kovač, Penić i Manolić će svjedočiti idućeg utorak. Pozive su dobili", rekao je Miljenić.

Na početku sjednice HDZ-ovci su uspjeli spriječiti da kao svjedoci budu pozvani Vladimir Šeks, Andrej Plenković, Martina Dalić i Ante Ramljak.

Stjepan Mesić govorio je o tome zašto je mislio da je Ante Todorić, otac Ivice Todorića, kompetentan za ministra poljopivrede, ali taj prijedlog nije prošao. VIŠE OVDJE.



Grmoja zove Šeksa kao svjedoka

Grmoja je rekao da zbog dokumenata koje je jutros otkrio Šeks mora svjedočiti. "Kao svjedoka pozivam i Plenkovića jer je Šeks njegov savjetnik", zatražio je Grmoja.

MOST-ov Nikola Grmoja je, kao što je i najavio ranije, predložio Vladimira Šeksa za svjedoka, nakon što je objavio dokumente financijske policije iz 1994. dostavljene Šeksu, a koji pokazuju privredne prijestupe Agrokora pri korištenju kredita. HDZ-ov Milijan Brkić odgovorio je Grmoji: "Ja sam zaista držao da ćemo se mi u ovom povjerenstvu držati odgovorno i ne politizirati, ali izgleda da smo nastavili u tonu politizacije, neodgovornosti i jeftinog populizma. Podsjećam Grmoju da pročita odluku o osnivanju istražnog povjerenstva, točku 3. gdje jasno piše da je istražno povjerenstvo dužno utvrditi kako i u kojim okolnostima je nastao koncer Agrokor. Dakle, mi se samo držimo odluke povjerenstva."

"Nemojte govoriti da ja ne znam o čemu se ovdje radi i da ja ne poznajem odluku jer sam vrlo dobro upoznat s time i molio bih vas da mi ne docirate", odgovorio je Grmoja.

Brkić je predložio nove svjedoke vezane za '92.-'93. godinu pa je SDP-ov Gordan Maras upozorio da će se tim tempom o Lex Agrokoru i bitnim stvarima raspravljati tek na 20. sjednici, pa je zato predložio da se na idućoj sjednici napravi popis svih predloženih svjedoka... 


"Mislim da javnost polako stječe dojam da HDZ zavlači rad ovog povjerenstva s ovakvim svjedocima koji ne mogu previše otkriti o temama koje najviše zanimaju naše sugrađane", smatra Maras.

Očekuje se i Manolić


Idući se utorak pred povjerenstvom očekuju još jedan hrvatski premijer iz devedesetih, Josip Manolić, koji je također najavio da će se odazvati pozivu, te čelnici nekadašnje Agencije, odnosno, Fonda za privatizaciju Milan Kovač i Ivan Penić. Ostali svjedoci koje će povjerenstvo pozivati, kao i dinamika rada, za sada nisu poznati nego će se na kraju svake sjednice odlučivati o sljedećim svjedocima.

Osnivanje povjerenstva bio je mukotrpan višemjesečni proces zbog međusobnog nepovjerenja među strankama, pogotovo dvjema vodećima. Situacija je nakon osnivanja dodatno zaoštrena donošenjem poslovnika rada kojim je propisano da povjerenstvo ne može raditi ako sjednici nije nazočna većina članova, odnosno, najmanje petero od ukupno devet, zbog čega opozicija strahuje da bi vladajući mogli sabotirati rad povjerenstva.

Također, opozicijski članovi povjerenstva nezadovoljni su tumačenjem po kojemu rad povjerenstva automatski prestaje s radom kada se pokrene istraga pa svoj stav brane argumentom da se povjerenstvo može baviti onim pitanjima koje nije obuhvatila DORH-ova istraga, a to su računovodstvena izvješća. I sam glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan nedavno je izjavio kako ne očekuje da bi saborsko povjerenstvo moglo ometati istragu koju provodi DORH.

Todorić u statusu bjegunca

Najvažniji svjedok koje povjerenstvo iščekuje, Ivica Todorić, trenutačno je nedostupan hrvatskom pravosuđu i u statusu bjegunca za kojim je raspisana međunarodna tjeralica.

Prema Zakonu o istražnim povjerenstvima to tijelo ima rok od šest mjeseci za provesti istragu i saboru predložiti zaključke, zbog čega se, ne prekine li se rad tog povjerenstva, može očekivati intenzivna dinamika sastajanja zbog opsežne dokumentacije i velikog broja svjedoka koji bi trebali iznositi svoja saznanja o nastanku i radu koncerna Agrokor.

Pročitajte više