Usprkos preporuci EU-a, ništa od promjene odredbe o 0,0 promila

"HRVATSKA Vlada ne kani mijenjati Zakon o sigurnosti prometa na cestama zbog preporuke Europske komisije o dopuštenju alkohola do 0,5 promila." - izjavio je ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić za Jutarnji list.

"Mi smo pri donošenju novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama znali za tu preporuku, no imali smo toliko katastrofalno stanje u prometu da smo morali biti rigorozni u svemu, pa i kod alkohola." - rekao je ministar Mlinarić, istaknuvši kako strogi propisi već daju rezultate.

Upozorio je da se čak za dvije trećine smanjio broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju alkoholizirani vozači od kada je u primjeni zakon s nultom stopom dopuštenja alkohola u krvi vozača.

Također je rekao da je preporuka EU-a koju je iznio Dimitrios Theologitis, voditelj Odjela za cestovnu sigurnost Europske komisije, samo preporuka i da stoga ne obvezuje.

"U europskim zemljama postoje različita zakonska rješenja, no najbitnije je ono, što ističe i Theologitis, da je poanta u tome kako se ograničenja koja su zakonom propisana primjenjuju." - dodao je ministar Mlinarić.

Govoreći o statističkim podatcima o prometnim nesrećama uzrokovanih utjecajem alkohola, ministar je kao otegotnu okolnost naveo to što se podatci o sudionicima nesreća u kojih je izmjeren alkohol ispod 0,5 promila nemaju s čime usporediti jer se prije nisu vodile te statistike. Upravo to ministar Mlinarić ističe kao razlog zbog kojeg Vlada još nekoliko mjeseci neće predlagati promjene u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

"Tek kad dobijemo pokazatelje o nesrećama i posljedicama koje su izazvali vozači s prisutnošću alkohola ispod 0,5 promila odlučit ćemo hoće li se mijenjati zakon ili ne." - rekao je Mlinarić.

Ministar unutarnjih poslova je u "Jutarnjem" naveo da su se od 20. kolovoza do 20. rujna prošle godine dogodile 15.722 nesreće s 988 sudionika pod utjecajem alkohola s 0,5 i više promila, jer se oni s manje alkohola, s obzirom na zakonsko dopuštenje, nisu evidentirali.

Dodao je da se u istom razdoblju ove godine dogodilo ukupno 7039 prometnih nesreća u kojima su 392 vozača sudjelovala pod utjecajem alkohola, a u ovogodišnju statistiku alkoholiziranih vozača ušli su i oni u kojih je alkohol bio i ispod 0,5 promila.

Pročitajte više