Ustavni sud dosudio 36.000 kuna devetorici "žrtava" tzv. financijskog inženjeringa

USTAVNI sud je devetorici "žrtava" tzv. financijskog inženjeringa danas dosudio svakom po 4.000 kuna naknade zbog dugotrajnosti parnice za povrat novca pred zagrebačkim Općinskim sudom.

Općinskom je sud naređeno da u najkraćem mogućem roku, ali ne duljem od devet mjeseci, donese presudu.

Tužbu za povrat novca protiv "M.J.B.", tvrtke za trgovinu, proizvodnju, uvoz-izvoz i ugostiteljstvo iz Zaprešića i njegove vlasnice podnijelo je 1995. devet "žrtava" financijskog inženjeringa iz Zagreba, Zaprešića, Koprivnice i Virovitice. Od tada u postupku pred zagrebačkim Općinskim sudom nije utvrđena adresa drugooptužene, zbog čega sazvana ročišta nisu održana, a sud je staratelja na zahtjev tužitelja postavio tek u srpnju 2002.

Do trenutka podnošenja ustavne tužbe parnica je trajala više od sedam godina, a sud je u međuvremenu bio potpuno neaktivan više do dvije i pol godine.

Ustavni sud je utvrdio da Općinski sud nije iskoristio sve zakonske mogućnosti da drugooptuženoj, kao jedinoj vlasnici i zastupnici prvooptužene zaprešičke firme, postavi staratelja, što je moglo ubrzati postupak.

Većinom glasova odlučeno je da je zbog nerazumno dugog trajanja parničnog postupka devetorici povrijeđeno pravo na pravično suđenje u razumnom roku.

Protivio se jedino ustavni sudac Milan Vuković koji, inače, uvijek glasuje protiv prihvaćanja ustavnih tužbi zbog dugotrajnosti postupaka.

Kada šesteročlano vijeće za rješavanje ustavnih tužbi odluku ne donese jednoglasno tada se o njoj odlučuje na sjednici Ustavnog suda. Ovoga puta Vuković je bio protiv jer smatra da su tužitelji, a ne sud, odgovorni za dugotrajnost postupka jer su oni bili obvezni pribaviti dokaze, pa i adresu drugooptužene.

Na prijedlog GONG-a Ustavni sud je ukinuo odredbe u Zakonu o izboru predsjednika Republike kojima je, suprotno Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu, sužen krug osoba koje mogu ponositi prigovore zbog nepravilnosti u kandidacijskom postupku i tijekom izbora.

Prema ukinutim odredbama prigovor u kandidacijskom postupku mogli su podnijeti birači koji su predložili kandidata i sam kandidat, a u izbornom postupku politička stranaka ili više političkih stranaka ili birači o čijim se kandidatima glasovalo.

Prema Ustavnom zakonu žalbu na odluku Državnog izbornog povjerenstva o nepravilnostima u izborima mogu podnijeti političke stranke, kandidati, najmanje 100 birača ili najmanje pet posto birača izborne jedinice u kojoj se provode izbori.

Ustavni sud je ukinuo neustavne odredbe Zakon o izboru predsjednika Republike, a od zakonodavca je zatražio da omogući podnošenje prigovora i žalbe u izbornim sporovima svim pravnim subjektima kojima to omogućuje Ustavni zakon o Ustavnom sudu.


Pročitajte više