Ustavni sud potvrdio razrješenja prekršajnih sudaca bez pravosudnog ispita

Ustavni sud potvrdio je odluke Državnog sudbenog vijeća (DSV) o razrješenju dvoje prekršajnih sudaca koji u zakonskom roku od pet godina nisu položili pravosudni ispit.

Žalbe Ustavnom sudu protiv odluke DSV-a o razrješenju podnijeli su kninski prekršajni sudac P.G. i sutkinja riječkog prekršajnog suda H.S.P. koje je, uz još četvero prekršajnih sudaca, DSV razriješio jer nisu ispunili zakonski uvjet za ostanak na sudačkoj dužnosti budući da u roku od pet godina od ponovnog imenovanja nisu položili sudački ispit. Taj im je rok bio propisan izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima iz 1995. Do tada, naime, prekršajni suci nisu morali imati pravosudni ispit jer su ti sudovi bili dio uprave, a ne sudstva.

Odluke o neosnovanosti žalbi dvoje sudaca jednoglasno su donesene na dva sudačka vijeća Ustavnog suda koja su zadužena za odlučivanje o žalbama na odluke DSV-a o razrješenju sudačke dužnosti.

Utvrđeno je da su razrješenja donesena sukladno mjerodavnim zakonima jer je neosporno da podnositelji žalbe u propisanom roku nisi položili pravosudni ispit.

Odluka Ustavnog suda objavljena je u Narodnim novinama.

(Hina) ggrb so

Pročitajte više