Ustavni sud ukinuo odluku o obveznom upisu znanstvenih novaka

USTAVNI sud ukinuo je danas Odluku Ministarstva znanosti iz 1999. o obvezi visokih učilišta da bez plaćanja školarine upisuju znanstvene novake, istraživače i asistente koji imaju uvjete za upis ili nastavak poslijediplomskog studija..

Postupak za ocjenu ustavnosti tog propisa prije tri godine pokrenuo je zagrebački Pravni fakultet jer je tom odlukom tadašnja ministrica znanosti Milena Žic Fuchs nametnula obveze visokim učilištima suprotne Ustavom zajamčenoj autonomiji sveučilišta.

Ustavni sud je utvrdio da je ministrica suprotno ovlasti da posebnim propisom uredi odnose između određene grupe studenata, kao što su znanstveni novaci koji su u sustavu potpore Ministarstva znanosti, propisala obveze visokim učilištima, uključujući i kriterije za upis studenta, što je jedna od temeljnih akademskih sloboda.

Suprotno zakonu spornom je odlukom određeno je da će Ministarstvo refundirati samo dio obvezne školarine jer se u preostalom dijelu financijski teret studiranja prebacuje na visoka učilišta.

Ukidanjem te odluke ne bi smjela biti dovedena u pitanje već ostvarena prava studenata u ovoj sveučilišnoj godini, a do početka iduće Ministarstvo znanosti ima dovoljno vremena za popunjavanje pravne praznine nastale njenim ukidanjem.

Pročitajte više