Utvrđeno krivotvorenje u velikogoričkom Zemljišnoknjižnom odjelu

Kontrolom Zemljišnoknjižnog odjela velikogoričkog Općinskog suda utvrđeno je da je nepoznati počinitelj krivotvorio zemljišnoknjižnu ispravu, odnosno da je nezakonito izbrisao zabilježbu na zemljište koje je Grad Velika Gorica prije nekoliko mjeseci prodao na javnoj dražbi, doznaje se danas u Ministarstvu pravosuđa.

Ministarstvo je priopćilo da je nadzor Zemljišnoknjižnog odjela izvršen povodom prijave da je izdan izvadak bez upisane zabilježbe da je pokrenut postupak poništenja pravomoćnog rješenja o potpunoj eksproprijaciji na nekretnine, među kojima je i prodano zemljište u Velikoj Gorici.

Tijekom nadzora utvrđeno je da je ta zabilježba nezakonito brisana jer u zemljišnoj knjizi ne postoji broj sudskog rješenja iz kojeg bi se utvrdilo na temelju koje isprave je dopušteno brisanje te zabilježbe, stoji u priopćenju Ministarstva pravosuđa.

Zabilježba je izbrisana između 15. i 25. listopada ove godine, nakon čega je Zemljišnoknjižni odjel izdao dva zemljišnoknjižna izvatka bez te zabilježbe. Prema izjavi koju je voditeljica Odjela dala tijekom nadzora, referentice prilikom izdavanja izvadaka nisu uočile da je zabilježba nezakonito brisana u zemljišnoj knjizi.

U Ministarstvu kažu da je protiv nepoznatog počinitelja predsjednik velikogoričkog Općinskog suda podnio kaznenu prijavu zbog krivotvorenja isprave te da je predsjedniku suda predloženo da ispita razloge nepravilnog postupanja referenata prilokom izdavanja izvadaka.

U Gradskom poglavarstvu Velike Gorice tvrde da je Grad prije javne dražbe, 1. lipnja, posjedovao zemljišnoknjižni izvadak bez ikakvog tereta i zabilješke. Na dražbi je najvišu cijenu (31,050 milijuna kuna) za 7761 četvornih metara zemljište ponudila tvrtka Red International. Ta je tvrtka idućeg dana zatražila zemljišnoknjižni izvadak i tada se otkrilo da je u vlasničkom listu zabilježeno pokretanje postupka poništenja pravomoćnog rješenja o potpunoj eksproprijaciji na nekretninama.

U Gradu tvrde da je taj zahtjev podnijelo nekoliko prijašnjih vlasnika zemljišta dan prije dražbe, te da je Grad rješenje sa zabilježbom dobio tek dva dana nakon dražbe. Tvrde da ta zabilježba ne priječi raspolaganje i prodaju zemljišta, te da se tvrtka Red International, nakon što je platila zemljište, 15. listopada na velikogoričkom sudu upisala kao vlasnik.

U poglavarstvu Velike Gorice zaključuju kako je iz svega razvidno da Grad i Red International nemaju nikakvog interesa za krivotvorenje zemljišnoknjižnog izvatka.

(Hina) pp/xdm yso

Pročitajte više