VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Foto: Index

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je da predsjednik Zoran Milanović ne može biti mandatar za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava. Šeparović je rekao da Milanović to ne može biti čak ni u slučaju da podnese ostavku.

"Polazeći od navedenog, Ustavni sud upozorava sve sudionike izbora održanih 17. travnja da pri predlaganju budućeg mandatara za sastav vlade moraju biti svjesni te činjenice. Ustavni sud o tome će, po potrebi, donijeti posebnu odluku", kazao je Šeparović.

UŽIVO Presica Ustavnog suda nakon izvanredne sjednice zbog Milanovića

Objavljuje Index.hr u Petak, 19. travnja 2024.

Šeparović: Ne dovodimo u pitanje volju birača

Za tu je tvrdnju glasalo devet ustavnih sudaca, protiv su bili suci Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec, a sutkinja Ingrid Antičević Marinović nije došla na sjednicu. Troje sudaca koji su bili protiv ovog, ali i ranijeg upozorenja Ustavnog suda, najavilo je izdvojena mišljenja koja će biti objavljena na internetskoj stranici suda.

U priopćenju objavljenom na stranici Ustavnog suda stoji da od 18. ožujka, kada su SDP i Milanovića upozorili da mora podnijeti ostavku ako želi sudjelovati u izborima, nisu željeli do dana održavanja parlamentarnih izbora novim upozorenjima ili priopćenjima utjecati na volju birača. Naglašavaju i da ni današnjim upozorenjem, neovisno o ustavnopravno neprihvatljivom postupanju predsjednika Republike, ne dovode u pitanje volju birača.

Ustavni sud u petak je objavio da se predsjednik Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno sudjelovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na predsjedničku dužnost, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće vlade ni premijer.

Šeparović je kazao da je Milanović, za razliku od SDP-a, kršio upozorenje Ustavnog suda od 18. ožujka i izrijekom ponavljao da je u kampanji kao budući predsjednik vlade.

"Tijekom cjelokupne kampanje Milanović postupao suprotno Ustavu"

"Takvim izjavama i postupanjem Milanović se stavio u položaj sudionika u parlamentarnim izborima, što on po svom ustavnom položaju dok je predsjednik Republike ne može biti", zaključio je Ustavni sud. Dodaju da je ustavni položaj predsjednika Republike nespojiv s položajem sudionika u izborima za hrvatski sabor.

Ustavni sud ističe da su izborni postupci uvijek najvažniji test privrženosti istinskoj političkoj demokraciji koja je utjelovljena u Ustavu. "Tijekom cjelokupne izborne kampanje Milanović je postupao suprotno Ustavu te je doveo u pitanje vladavinu prava i demokratski višestranački sustav kao najviše vrednote Ustava", zaključio je Ustavni sud.

"Stoga, polazeći od svojih ustavnih ovlasti u postupku nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora, kao i svojih općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava, Ustavni sud utvrđuje da se svojim izjavama i ponašanjem predsjednik Republike, a da prethodno, u skladu s Upozorenjem od 18. ožujka 2024., nije podnio ostavku na dužnost predsjednika Republike, doveo u poziciju da ne može biti ni mandatar za sastav buduće vlade ni predsjednik vlade", navodi se u odluci Ustavnog suda.

Šeparović: Milanović ne može biti premijer ni ako da ostavku

Krenula su pitanja. Šeparović je upitan što ako Milanović da ostavku.

"Svatko je dužan držati se Ustava i zakona. Ustav je iznad svih. Predsjednik je pravodobno upozoren da može sudjelovati u kampanji, ali da mora podnijeti ostavku. Sad je gotovo. On više ne može biti mandatar", rekao je Šeparović.

"Mi smo rekli stav, on se svojim postupanjem doveo sam u poziciju da ne može biti mandatar i da političke stranke moraju o tome voditi računa. A po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku", rekao je Šeparović.

 

"On je sada i predsjednik, ali i, kako je sam naveo, mandatar. Prema Ustavu, predsjednik povjerava mandat onome tko na temelju obavljenih konzultacija, to je bitno, donese potpise. On ne može istodobno sudjelovati u konzultacijama u kojima bi bio i predsjednik i budući mandatar", rekao je Šeparović.

Šeparović je rekao da bi u slučaju da zastupnici donesu 76 potpisa sa željom da Milanović bude mandatar, Ustavni sud takvu odluku mogao poništiti.

Dakle, kako je Šeparović rekao, i u slučaju da podnese ostavku, Milanović ne može biti mandatar. "Možemo poništiti odluku o dodjeli mandata Milanoviću", rekao je Šeparović. "Ako privremeni predsjednik da mandat za sastav vlade Milanoviću, Ustavni sud može to poništiti. Ako sabor izglasa povjerenje vladi u kojoj bi premijer bio Milanović, Ustavni sud to može poništiti. Ja ne kažem da će se to dogoditi, nego da bi se to moglo dogoditi", rekao je.

"On nije bio na listi, ali je istupao kao budući premijer. Govorio je da neće poštivati upozorenje Ustavnog suda. Prezentirao je program i članove buduće vlade. Imamo nepobitne javno dostupne izvore. Nije bitno samo što je govorio, nego je i svojim ponašanjem tako postupao. To je ključno", rekao je.

"On nije dao ostavku nakon upozorenja Ustavnog suda, a nastavio je ponašati se kao sudionik u izborima. To je ključno", kaže Šeparović.

"SDP je postupao sukladno upozorenju. Mi o njima zasad nemamo nikakve primjedbe. Ovo je stanje s jučerašnjim danom. Sve je jasno napisano u upozorenju i svi su se dužni tako ponašati. Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne. U slučaju potrebe, Ustavni sud će donijeti posebnu odluku", rekao je šef Ustavnog suda.

Kako je Ustavni sud izračunao u kojoj je mjeri Milanović utjecao na izbore?

"Mi se nismo prije izbora željeli oglašavati da ne bi utjecali na volju birača. Mi smo svoje rekli, upozorenje je bilo, nije bilo potrebe da se svaki dan javljamo", kaže.

"Mi jako dobro znamo čemu ćemo nakon ovoga biti izvrgnuti. Ali mi ne sudjelujemo u reality showu. Mi čuvamo Ustav. Predsjednikove izjave o nama su nebitne, mi nismo reagirali zato što smo se naljutili, to nije utjecalo na našu odluku", rekao je.

"Ovo je toliko jasno kršenje Ustava da ovo sud nije mogao prešutjeti", dodao je. "Ovo je kršenje Ustava. O odnosu predsjednika i premijera neću govoriti, kao predsjednik Ustavnog suda ne podržavam takav odnos", kaže.

"Mi smo rekli da odmah mora podnijeti ostavku i onda može biti kandidat. Mi smo tada upozorili na moguće posljedice, rekli smo da možemo poništiti izbore. Naravno da je Milanović utjecao na rezultate izbora, ali ne u tolikoj mjeri da bi ih trebalo poništiti", rekao je.

Šeparović je rekao da ovo nije nikakav državni udar. "Kakav državni udar, to su preteške riječi. Ovo je svođenje nečega u ustavne okvire. Ne može Ustavni sud raditi državni udar jer netko nije poštivao Ustav niti upozorenja", rekao je.

Šeparović je upitan kako je izmjerio da Milanović nije puno utjecao na rezultat. "Izmjerili smo tako što smo upozorili na posljedice. A prije izbora se nismo željeli javljati da ne bismo utjecali na volju birača. Reagirali smo nakon izbora jer je volja birača već izrečena", kaže.

Zašto sjednica Ustavnog suda nije bila javna? "Sjednice i rad su više nego javni. Ovo je jedan od najtransparentnijih sudova u Europi. Vi mene ovdje možete pitati o svemu, objavljujemo odluke, sažetke... Maksimalno smo otvoreni. Mediji mogu, ali ne moraju biti na sjednicama. Nijedan sud ne dopušta medijima da budu nazočni na sjednicama na kojima se vijeća i glasuje. To sam objasnio deset puta. To je radi toga da se ustavni suci sačuvaju od mogućih pritisaka", rekao je.

Šeparović je upitan je li Ustavni sud dodao gorivo na vatru. "Nikakav kaos ne može nastati, nema potrebe. Uloga Ustavnog suda je da neustavne situacije vrati u okvire Ustava. Apsolutno smo bili svjesni odgovornosti koju donosimo u okviru ove odluke. Bili smo svjesni da ćemo biti izloženi uvredama, klevetama...", rekao je. "Po cijenu da nas se zatvori, mi moramo čuvati Ustav", kaže.

"Onaj tko bude stvarao kaos bit će za njega odgovoran. Ustavni sud to sigurno nije", rekao je.

Zašto stvari ranije nisu vraćane u okvire Ustava, upitan je Šeparović. "A kako? Da se svaki dan javljamo", kazao je. "Ovo je danas zadnji dan kad je Ustavni sud reagirao. Ili danas ili nikako. Mi smo rekli sve u upozorenju. Ne možemo svaki dan nastupati, ovo možeš, ovo ne možeš. Mi nismo htjeli utjecati na volju birača da na bilo koji način utječemo. Sve smo rekli u onom upozorenju", rekao je.

"Ovo vrijedi samo za ove izbore", rekao je Šeparović. Dakle, na nekim budućim izborima Milanović se može kandidirati. "Naša odluka nema nikakve veze s rezultatima izbora", dodao je.

Uskoro opširnije

Pročitajte više