VIDEO Marić predstavio poreznu reformu, evo što ćete plaćati više, a što manje

Foto: FaH

MINISTAR financija Zdravko Marić danas je na press konferenciji predstavio dugo najavljivanu poreznu reformu. 

Danas je Vlada na svojoj sjednici usvojila njegov prijedlog te poslala u saborsku proceduru 15 izmijenjenih zakona. "Očekujemo izglasavanje svih ovih zakona na vrijeme i implementaciju većine tih zakona s 1.1.2017. godine", rekao je ministar.

Najznačajnija promjena je smanjenje opće stope poreza na dobit s 20 na 18 posto, a za male, i srednje poduzetnike te poljoprivrednike na 12 posto.

Vlada je i prihvatila dosta kritika koje su bile spominjane posljednjih dana, a Index je jutros i prvi pisao o tim promjenama.

Jeftiniji lijesovi i struja, skuplje ugostiteljstvo

U ovoj fazi, istaknuo je Marić, zadržat će se najniža stopa PDV-a na kruh, mlijeko, ortopedska pomagala i knjige pa će i ona dalje iznositi 5 posto.

"Snižena stopa od 13 posto više se ne primjenjuje na ugostiteljstvo i isporuku bijelog šećera. To ide s 13 posto na 25. Učinak ovih promjena procjenjuje se na 373 milijuna kuna", dodao je.

Upitan o ugostiteljima i utjecaju promjena na turizam, pojasnio je da će smještaj i usluge vezane za smještaj ostati u istoj situaciji, dok se ugositeljstvo (kafići, restorani...) vraća na stopu od 25.

Smanjena stopa PDV-a će se primjenjivati na isporuke urni i lijesova, sadnica, sjemenja, pesticida, stočne hrane, ali i za isporuku električne energije te odvoz komunalnog otpada.

Most traži da državnim dužnosnicima ne rastu plaće

U zakonodavnu proceduru trebao bi ući amandman Mosta na poreznu reformu, koji bi trebao onemogućiti da državnim dužnosnicima zbog promjena u sustavu poreza na dohodak porastu plaće.

PDV na novine ostaje istih 5 posto, no bit će promjena oko trošarina na cigarete, uskladit će se prema propisima EU.

Glavne promjene kod poreza na dohodak su predloženo smanjenje stopa poreza s 25 na 24 i sa 40 na 36 posto, uz povećanje osobnog odbitka, koji bi bio na jedinstvenoj razini od 3.800 kuna za sve. Predviđene su i korekcije za uzdržavane članove, uz znatnu progresiju za djecu, kazao je ministar financija Zdravko Marić, koji učinak promjena u sustavu poreza na dohodak procjenjuje na 1,4 do 1,5 milijardi kuna.

Od početka 2018. godine predloženo je, uz ostalo, dizanje praga za obvezatan ulazak u sustav PDV-a s trenutačnih 230 na 300 tisuća kuna.

Predloženo je uz ostalo i ukidanje olakšica za reinvestiranu dobit i paušalno oporezivanje neprofitnih organizacija.

>  > > INDEX DOZNAJE Most slomio otpor HDZ-a: Ne diže se PDV na hranu, hotelijerima i iznajmljivačima

> > > SJEDNICA VLADE Marić: Ukidamo olakšicu za kupnju prve nekretnine

 Doprinosi i za honorarce

U sustavu doprinosa najveća je novina uvođenje obveze plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje i na drugi dohodak, ali po upola sniženim stopama (mirovinski 10 posto i zdravstveni 7,5 posto). Predlaže se i smanjenje razlike između minimalne plaće i najniže osnovice te ukidanje iznimaka od plaćanja doprinosa, npr. kod autorskih prava, za isporučena umjetnička djela ili primitke umirovljenika.

Prema novom zakonu o porezu na promet nekretninama stopa tog poreza bila bi smanjena s 5 na 4 posto, a ukinulo bi se oslobođenje od plaćanja za kupnju prve nekretnine kojom se rješava vlastito stambeno pitanje.

Novina je i da se za građane ukida obveza prijave prometa nekretninama, već bi se porezna obveza utvrđivala po službenoj dužnosti, ističe Marić, dodajući i da bi prihod od tog poreza ubuduće u cijelosti išao lokalnim jedinicama.  

Manji porez na nasljedstvo, ukida se porez na tvrtku

U skladu sa sniženjem stope poreza na promet nekretninama, Ministarstvo financija novim zakonom o lokalnim porezima predlaže smanjenje stope poreza na nasljedstva i darove s 5 na 4 posto, a novina je plaćanje poreza na cestovna motorna vozila prilikom registracije u stanicama za tehnički pregled.

Također, predlaže se i ukidanje poreza na tvrtku ili naziv za sve poduzetnike.

Transformacijom komunalne naknade u tzv. jednostavni porez na nekretnine od 2018. mijenja se i plaćanje poreza na kuće za odmor i spomeničke rente, koji će biti objedinjeni. Novina je i da se u izračun poreza, uz postojeće koeficijente (kvadratura, zona i poslovna namjena), predlažu i dva nova koeficijenta – dob (godina izgradnje) i stanje građevine. Velika većina građana neće plaćati veći porez od dosadašnje komunalne naknade, objašnjavaju iz resora financija.

Pročitajte više