V. Babić: Iskaznice bez JMBG-a neće izazvati poteškoće u sustavu socijalne skrbi

IZDAVANJE novih osobnih iskaznica bez jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) neće izazvati suštinske promjene u sustavu socijalne skrbi, izjavila je danas pomoćnica ministra rada i socijalne skrbi Vera Babić.

´Situacija ostaje ista, matični broj nije ukinut i on će se nastaviti koristiti u svim ustanovama koje su na tom broju temeljile svoje evidencije´, izjavila je Babić nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu rada i socijalne skrbi.

Sastanku su prisustvovali predstavnici ustanova iz sustava socijalne skrbi, MUP-a, Ministarstva financija, Ministarstva pravosuđa, Porezne uprave, Regosa i Državnog zavoda za statistiku.

Babić je rekla da se poteškoće, odnosno usporavanje određenih postupaka, mogu javiti jedino ako bi novi korisnik neke od usluga iz sustava socijalne skrbi prilikom upisa službenicima na šalteru odbio dati JMBG.

U tom bi slučaju institucija, kao ovlašteno tijelo, na osnovu ostalih podataka iz novih osobnih iskaznica zatražila JMBG iz baze podataka MUP-a.

Konkretna suradnja oko razmjene podataka između državnih ustanova još nije detaljno dogovorena, kazala je Babić dodavši da je idući sastanak, na kojem bi se trebale utvrditi operativne pojedinosti, zakazan za petak.

Odgovarajući na novinarski upit zašto su u javnost iz odgovornih ustanova ´procurile´ glasine da će ukidanjem JMBG-a nastati kaos u njihovim evidencijama, Babić je ocijenila kako su u tim institucijama mislili da će ih i najmanji pomak izbaciti iz rutine.

´Istina je da će neki novi poslovi pasti na javne službenike i namještenike, no oni su zato i plaćeni´, kazala je Babić napomenuvši da će na nove izazove službenici morati odgovoriti s više rada i boljom organizacijom.

Čelnici ustanova iz sustava socijalne skrbi, ravnatelj HZMO-a Srećko Vuković, ravnateljica Regosa Anđelka Buneta i ravnateljica HZZ-a Sanja Crnković-Pozaić nakon sastanka nisu željeli davati izjave za medije.

Posljednjih nekoliko dana predstavnici HZMO-a, HZZO-a, Regosa, Zavoda za zapošljavanje, pa čak i nekih banaka tvrdili su da će im ukidanje JMBG-a uzrokovati probleme u poslovanju i usporavanje čitavog sustava.

Pročitajte više