Vajgl: S Hrvatskom više zajedničkih interesa nego razlika

KANDIDAT za novog slovenskog ministra vanjskih poslova Ivo Vajgl u četvrtak je pred Vanjskopolitičkim odborom parlamenta rekao da je ulazak Hrvatske u Europsku uniju u strateškom interesu Slovenije i da između dviju država postoji više zajedničkih interesa nego razlika.

"Imamo više zajedničkih interesa nego razlika, a hrvatsko je članstvo u EU u našem strateškom interesu", rekao je prilikom predstavljanja Vajgl koji najavljuje kontinuitet vanjske politike Ljubljane u odnosu na svjetske probleme, u slučaju da ga parlament idućeg tjedna izabere za nasljednika Dimitrija Rupela.

Vajgl, koji je bio slovenski veleposlanik u više europskih država, suprotstavio se izjavi člana odbora Zmage Jelinčiča da je odluka EU-a da započne razgovore o članstvu Hrvatske bila pogreška.

"Sve ćemo učiniti da budemo na strani Hrvatske, prenosit ćemo joj naše znanje i pomagati onoliko koliko sama bude željela", rekao je Vajgl u vezi s potporom koju je Slovenija spremna dati Hrvatskoj u procesu njezine integracije u EU.

Vajgl se također zauzeo za veći angažman slovenske politike i analitike u osiguranju informacija iz regije za Europsku uniju, dodajući da to od nje očekuje i EU.



Pročitajte više