Vajgl: U poslovnim odnosima s Hrvatskom previše političke dioptrije

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl ocijenio je u razgovoru za glasilo slovenske Gospodarske komore "Gospodarski vestnik" od ponedjeljka da bi poslovne odnose i gospodarsku suradnju Slovenije i Hrvatske trebalo rasteretiti "političke optike" koja je, kako je dodao, prisutna na obje strane.

Osvrćući se u razgovoru na neuspjeh Termi Čatež na prvom natječaju u privatizaciji Sunčanog Hvara, Vajgl je rekao da želi uspjeh slovenskim poduzećima u njihovim planovima da investiraju u hrvatski turizam.

"Volio bih kad bi i Hrvati shvatili da će, kad se radi o poslovima, Slovence morati prihvaćati s jednakom mjerom dobronamjernosti i političke neutralnosti kao i svakog drugog partnera", rekao je Vajgl u razgovoru za list.

Vajgl je rekao kako se slaže s ocjenom da je u poslovnim odnosima dviju država previše "političke dioptrije", čega bi se, kako je dodao, trebalo osloboditi. No, slična osjetljivost kao u Hrvatskoj postoji i u Sloveniji kad je riječ o reakcijama na mogućnost da neko hrvatsko poduzeće preuzme neku slovensku tvrtku.

Vajgl je pred svoj odlazak na Kosovo najavio jačanje pomoći slovenske diplomacije slovenskim poduzećima koja tamo posluju i podršku slovenskom operateru mobilne telefonije Mobitel, koji želi postati jedan od operatera na Kosovu.

Pročitajte više