VAJPAYEE U KAŠMIRU POZVAO NA DIJALOG S PAKISTANOM

Indijski premijer Atal Behari Vajpayee, prvi premijer koji je u posljednjih 15 godina posjetio Kašmir, pozvao je u petak na dijalog s Pakistanom i obećao bolji život ljudima u području. L

Vajpayee je govoreći u Srinagaru pred 10.000 ljudi, zaštićen neprobojnim staklom i budnim očima brojnih pripadnika službe sigurnosti, naglasio da nasilje nije način za rješavanje problema.

"Sva pitanja treba riješiti razgovorima", rekao je indijski premijer u pomirljivom govoru prema Pakistanu i militantnim islamskim skupinama koje svojataju Kašmir. "Spremni smo razgovarati o vanjskim i unutarnjim pitanjima. Topovi neće riješiti problem, ali bratstvo hoće", dodao je.

"Spremni smo ponovo pružiti ruku prijateljstva, ali to mora biti dvosmjerna ulica", kazao je Vajpayee i pozvao Pakistan da odgovori na njegov poziv. Iako indijski premijer nije spominjao nikakve uvjete, New Delhi je ranije najavljivao da će uspostaviti dijalog s Islamabadom tek kada obustavi potporu islamskim militantima koji se bore protiv indijske vlasti u dijelu Kašmira.

Ulice Srinagara, kašmirske ljetne prijestolnice i većinski muslimanskog grada, bile su međutim puste nakon poziva na bojkot Vajpayeeova posjeta. Mnoštvo okupljeno na gradskom stadionu činili su hindusi dopremljeni autobusima iz okolnih sela.

Pročitajte više