Vakula za vikend najavljuje grudanje i sanjkanje. U gorju i preko 20 cm snijega

Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

SUTRA popodne očekuje se snijeg i u nizinama. Prema prognozi, trebao bi padati u središnjoj Hrvatskoj gdje meteorolozi očekuju i stvaranje snježnog pokrivača.

"Umjereno do pretežno oblačno, u unutrašnjosti prijepodne mjestimice uz maglu, a od sredine dana u središnjim te osobito gorskim predjelima povremeno sa snijegom i susnježicom, uz stvaranje snježnog pokrivača. Na većem dijelu Jadrana kiša, češće na sjevernom dijelu.

Vjetar na kopnu uglavnom slab, u gorju i umjeren sjeveroistočni. Najniža jutarnja temperatura zraka od -4 do -1, na Jadranu od 6 do 10, a najviša dnevna od 0 do 3 na kopnu te od 9 do 14 °C duž obale, na otocima i u unutrašnjosti Dalmacije", stoji u prognozi objavljenoj na DHMZ-u.

U gorju preko 20 centimetara snijega

Na zagrebačkom području očekuje se stvaranje tanjeg snježnog pokrivača. Zbog padanja snijega i susnježice moguća je i poledica na cestama.

Na karlovačkom i zagorskom području očekuje se preko 10 centimetara snijega. Na širem gospićkom području očekuje se i preko 20 centimetara snijega, stoji u upozorenju na Meteoalarmu. Padat će i u zapadnoj Slavoniji.

Vakula: Na kopnu će biti i grudanja i sanjkanja

Glavni prognostičar HRT-a napisao je da na kopnu mnogima slijedi grudanje, a nekima i sanjkanje. Poručuje da ovo što slijedi nije ništa neuobičajeno za siječanj, ali s obzirom na to kakvo je vrijeme bilo dosad, na vremenske uvjete koji stižu treba upozoriti, posebice sudionike u prometu.

Pravi zimski uvjeti

U mnogim krajevima sutra će biti pravi zimski uvjeti.

"Već u subotu ujutro kiše će biti na sjevernom Jadranu i ponegdje u gorju, kasnije i gdjegod južnije i istočnije, pri čemu će već prijepodne u gorskoj Hrvatskoj početi padati i snijeg.

U drugom dijelu subote će snijega biti i u mnogim nizinama središnje Hrvatske, uz zadržavanje na podlozi, a deblji snježni pokrivač moguć je uglavnom u gorju. Na Jadranu će biti i izraženijih pljuskova, koje gdjegdje može pratiti grmljavina, osobito na sjevernom dijelu.

Suho će se do večeri zadržati vjerojatno samo na istoku Hrvatske, gdje će još i subota biti maglovita, većinom u Podunavlju uz moguća sunčana razdoblja", napisao je Vakula na HRT-u.

Oprez do ponedjeljka: Kolnici će biti mokri i skliski sa snijegom na tlu

"Osim mokrih i skliskih kolnika, u unutrašnjosti i snijega na tlu, na Jadranu će biti i gdjekad jake bure, koja će potkraj subote zapuhati na sjevernom Jadranu, a u nedjelju i ponedjeljak će olujne udare imati i gdjegod na srednjem Jadranu, vjerojatno i južnom", piše Vakula.

Pročitajte više