Valbandon: Policija i državno odvjetništvo o proširenju suradnje

PRENOŠENJE i proširenje dobre suradnje vodstva Državnog odvjetništva i policije s najviše na niže razine cilj je današnjeg sastanka županijskih državnih odvjetnika i načelnika kriminalističke policije u Valbandonu kraj Pule.

Na zajedničkom radnom sastanku po prvi put su se, uz glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i ravnatelja policije Ranka Ostojića, sastali svi županijski državni odvjetnici i načelnici kriminalističke policije 20 policijskih uprava.

Svi uvodničari na dijelu sastanka otvorenom za javnost, ministar unutarnjih poslova Šime Lučin, ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović, ravnatelj policije i glavni državni odvjetnik, naglasili su da je suradnja Državnog odvjetništva i policije pretpostavka za učinkovitost kaznenog progona. Ta suradnja, rečeno je, nije uplitanje izvršne u sudbenu vlast i miješanje u tuđe kompetencije kako se to shvaća u dijelu javnosti.

Lučin je naglasio da suradnja policije i Državnog odvjetništva, kao temelj za uspjeh u zajedničkom poslu, mora i u Hrvatskoj biti prihvaćena kao normalna pojava kako je to u svim zemljama razvijene demokracije.

Nedavne izmjene Zakona o kaznenom postupku (ZKP) otvorile su prostor za takvu suradnju, a njegove daljnje izmjene omogućit će da Državno odvjetništvo postane "gospodar postupka", dok bi policija imala ulogu njegovog servisa u kaznenom progonu, rekao je Lučin.

"Policija i Državno odvjetništvo bez partnerskog odnosa neće moći odgovoriti na sve veće izazove sve razvijenijih oblika kriminala", kazao je.

Ministrica pravosuđa najavila je da će zakon sa značajnim izmjenama kaznenog postupka biti upućen u saborsku proceduru do kraja godine. Cilj izmjena, u sklopu cjelovite pravosudne reforme, je učinkovitost i ubrzanje progona kaznenih djela, kazala je.

Pravosuđe se osramotilo zbog dugotrajnosti postupka i brojnih zastara, a građani su izgubili povjerenje, ustvrdila je, dodavši da bi izmjenama ZKP-a takvu sliku pravosuđa trebalo izmijeniti.

"Novim propisima koji će odražavati dobar omjer između postupanja nadležnih tijela u progonu kaznenih djela i zaštite prava građana jasno će se odrediti nadležnosti i odgovornost policije i Državnog odvjetništva i omogućiti učinkovitiji kazneni progon", rekla je ministrica pravosuđa.

Istaknula je da je poticaj za izmjene po kojima je policija podređena tužiteljstvu došao upravo iz izvršne vlasti iz MUP-a.

Ocijenivši današnji susret povijesnim, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić rekao je da je cilj sastanka oživotvorenje shvaćanja da su policija i Državno odvjetništvo u progonu kriminala "na istoj strani barikade" i da samo zajednički mogu ostvariti zadaću koju je društvo pred njih postavilo. Pri tome, dodao je, uopće nije bitno tko ima veće zasluge u progonu zločina, već jesu li policija i Državno odvjetništvo odgovorno obavili svoj dio posla.

Ravnatelj policije Ranko Ostojić istaknuo je da će za zajednički rad biti važna razmjena mišljenja na zatvorenom dijelu sastanka o suradnji u predistražnim postupcima, o kvaliteti provedenih izvida, kaznenih prijava i provedenih postupaka.

Sa zatvorenog dijela sastanka biti će izdano priopćenje.

Pročitajte više