varaždin: Aestas musica - Međunarodna ljetna škola

U sklopu programa Međunarodne ljetne škole barokne glazbe i plesa "Aestas musica" u suradnji s Varaždinskom glazbenom školom večeras je održan završni glazbenoscenski projekt u Varaždinskom HNKu.

Tako su premijerno u Hrvatskoj izvedena djela Georga Philippa Telemanna "Burleska o Don Quijoteu", Johna Ecclesa "Parisov sud" i Henryja Purcella "Pođimo, sinovi umjetnosti".

Premijere su izvedene pod ravnanjem dirigenata Catherine Mackintosh, Laurencea Cummingsa i Alistaira Rossa, a koreografiju su priredili Davorka Čorko-Rodeš i Mary Collins.

Program "Aestas musice" održava se u Hrvatskoj osam godina, od čega pet godina u Varaždinu. U tom je razdoblju kroz školu prošlo 600-ak polaznika iz brojnih država Europe i s drugih kontinenata.

Cilj škole je stvaranje ozračja umjetničkoga nadahnuća i obrazovanja u kojemu instrumentalisti, pjevači, plesači i publika imaju prilike iskusiti izražajnu, stvaralačku i sjedinjujući prirodu glazbe i plesa.

U ovogodišnjem radu škole sudjeluje 70-ak polaznika studenata amatera, profesionalnih glazbenika, plesača i glazbenih pedagoga iz Hrvatske, BiH, Velike Britanije, SAD-a i Mađarske.

Škola je trajala deset dana, a završit će sutra. U tom su razdoblju održana dva koncerta profesora i polaznika uz zajedničko sudjelovanje na nedjeljnom misnom slavlju u varaždinskoj katedrali.

Umjetnička ravnateljica i osnivačica "Asestas musice" je Catherine Mackintosh, a organizator je Varaždinska glazbena škola.

Pročitajte više