Vaša djeca nisu u depresiji zbog mobitela

Ilustracija: Pixabay

PROFESORI psihologije su pregledali i analizirali oko 40 studija koje istražuju kako je korištenje pametnih telefona povezano s depresijom i anksioznošću među tinejdžerima. 

Zaključak? Svaka povezanost je mala, i nije jasno je li slučajna, piše MIT Technology Review

Znanstveni rad koji potpisuju Candice Odgers i Michaeline Jensen sa Sveučilišta Sjeverne Caroline navodi da su istraživanja koja su dosad prevedena dovela do mješavine često suprotstavljenih asocijacija povezanosti pametnih telefona i korištenja društvenih medija i problema s mentalnim zdravljem. Najnovije i rigorozne studije ne nude način za razlikovanje uzroka i posljedice, zaključuju autorice, i nije vjerojatno da su od kliničkog ili praktičkog značaja. 

Članak je objavljen samo nekoliko tjedana nakon znanstvenog članka Amy Orben, istraživačice s Cambridgea. Ona je pročešljala 80 sistematskih osvrta i meta-analiza ove teme te došla do sličnog rezultate, male negativne povezanosti između korištenja digitalne tehnologije i dobrobiti djece, s nejasnim uzrokom i posljedicom. Sljedeća studija Jeffa Hancocka, osnivača Stanford Social Media Laba, došla je do sličnih zaključka, prenio je New York Times. 

Ovi znanstveni radovi sugeriraju da bi panika oko tinejdžera i vremena koje provode pred ekranima mogla biti prenapuhana. Iako je važno za našu dobrobit da uključimo fizičku aktivnost i društvene aktivnosti koje se odvijaju licem u lice u naše svakodnevne živote, ekrani samo po sebi, čini se, nisu babaroga kakvom se predstavljaju. 

Cijelo ovo područje zahtijeva da se ponovno promisli kako provoditi ovakva istraživanja. Orben ima neke savjete za to. 

Treba se fokusirati na "poboljšanje transparentnosti, interpretiranje razmjera posljedica i mijenjanje mjera koje se koriste" te na "pridavanje veće pažnje individualnim razlikama koje će oblikovati reakciju svakog adolescenta na digitalne tehnologije", napisala je. 

Pročitajte više