Vatrogasci stavili pod kontrolu niz požara u Dalmaciji, još uvijek gori kod Knina

Ilustracija: Dino Stanin/PIXSELL

U TIJEKU je sanacija požarišta na području Skradina, požar je lokaliziran jutros oko 6 sati, a tijekom gašenja lakše je ozlijeđen vatrogasac skradinskog DVD-a, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

Dojava o požaru otvorenog prostora na području Žažvić-Cicvare kod Skradina stigla je u Županijski vatrogasni operativni centar (ŽVOC) Šibenik oko 20:20. Vatrom je zahvaćeno nisko raslinje i  borovina na površini oko 60 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 46 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila iz JVP-a Vodice i Šibenik, VZ-a Šibensko-kninske županije, IVP-a Šibenik, DVD-a Šibenik, Svetog Jurja Kistanje, Zatona, Zablaća, Pirovca, Dubravice, Bilice Skradin, Tisna i Vodica.

Jedan vatrogasac DVD-a Skradin ozlijedio je zglob noge te je zbrinut. Požar je u jednom trenutku zahvatio krovište napuštene kuće koje je ubrzo i sanirano. Požar je lokaliziran u 6 sati, a sanacija i dežurstvo su u tijeku.

Požar na području Polače u Podinarju 

I dalje je aktivan požar na području naselja Polače u Podinarju u Šibensko-kninskoj županiji. Jučer je u gašenju sudjelovalo ukupno 14 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik, JVP Knin, DVD Knin i Biskupija, a protupožarni zrakoplov Canadair CL-415 koji je bio upućen na požarište nije mogao djelovati radi jakog vjetra. 

Tijekom noći i jutra na osiguranju požarišta angažirani su vatrogasci iz DVD-a Knin te je upućen jedan protupožarni zrakoplov Canadair.

Dva požara na području Polače u Zadarskoj županiji

Sinoć oko 22:20 lokaliziran je požar na području Polače u Zadarskoj županiji, a sanacija i dežurstvo su u tijeku. Vatrom je bilo zahvaćeno nisko raslinje i borova šuma. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 19 vatrogasaca s 10 vatrogasnih vozila iz JVP Benkovac i Biograd na moru, VZ Zadarske županije, IVP Zadar, DVD Polača, Pakoštane -Vrgada -Vrana i Sveti Filip i Jakov.

Dvadesetak minuta iza ponoći zadarski vatrogasci zaprimili su dojavu o novom požaru oko jedan kilometar sjevernije od starog požara na području Polače. Požarom je bilo zahvaćeno nisko raslinje i  poljoprivredne kulture (maslinici) na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara sudjelovali su JVP Benkovac, DVD Polača i DVD Općine Sukošan. Požar je lokaliziran u 1:14, a sanacija i dežurstvo su u tijeku.

Osim kod Polače, zadarski vatrogasci gasili su požar i na području Vrane za koji je zaprimljena dojava u 22:40. Na intervenciji je sudjelovalo 50 vatrogasaca s 20 vatrogasnih vozila iz JVP  Benkovac, Zadar i Biograd na moru, VZ Zadarske županije, IVP Zadar, DVD-a Polača, Pakoštane -Vrgada -Vrana, Stankovci, Drage, Općine Sukošan, Biograd na moru i Sveti Filip i Jakov.

Tijekom jutarnjih sati radi pomoći u gašenju vatrogascima su upućeni zrakoplov Canadair CL-415 i zrakoplov Air Tractor. Požar je većim dijelom saniran, ali dva manja kraka požara su na teško pristupačnom terenu.

Vatrogasci dežuraju na požarištu

Iako je pod nadzorom vatrogasaca, i dalje je aktivan požar otvorenog prostora na Dugom otoku (brdo Zaglav) koji su jučer gasili vatrogasci iz IVP Zadar, SIVP Zadar i JVP Zadar i jedan protupožarni zrakoplov Canadair CL-415. Vatrogasci i dalje dežuraju na požarištu.

Na požaru otvorenog prostora na brdu Kotor kod Crikvenice jučer su na intervenciji gašenja i sanacije požarišta sudjelovali JVP Opatija i Crikvenica te DVD-a; Opatija, Lovran, Hreljin i Sušak. Tijekom noći na požarištu je dežuralo 12 vatrogasaca JVP Crikvenice, DVD-a Crikvenice, Novi Vinodolski i Bribir

Požar na području Majkova

Jučer oko 14:30 sati JVP Dubrovačko Primorje zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Majkova, brdo Nepravić. Požarom je bilo zahvaćeno mješovito raslinje na trenutno neprocijenjenoj većoj površini u graničnom području s BiH.

Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 20 vatrogasaca s pet vatrogasnih vozila iz JVP Dubrovačko Primorje, te dva  protupožarna zrakoplova Canadair CL-415. Požar je pod nadzorom, lokaliziran je na području Republike Hrvatske.

Pročitajte više