Većina parlamentarnih klubova podržala prijedlog zakona o lokalnim službenicima

VLADIN prijedlog zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi uz manje primjedbe podržan je u saborskoj raspravi od većine parlamentarnih klubova, s izuzećem HDZ-a i HB-a.

Prijedlogom zakona uređuje se prijem u službu, prava i obveze lokalnih službenika i namještenika, njihovo stručno usavršavanje, plaće i prestanak službe.

Ovaj zakon trebao bi pridonijeti otklanjanju nelogičnosti u lokalnoj i područnoj samoupravi kao što su prekomjeran broj zaposlenih i neprimjereno visoke plaće, istaknula je Ljubica Lalić (Klub HSS-a).

Predložila je da se razmisli o zabrani primanja novih službenika i namještenika sve dok postoji mogućnost preraspoređivanja iz jedne u drugu jedinicu samouprave.

Jadranka Reihl-Kir (Klub SDP-a) drži da bi predloženi način obračuna plaća službenika i namještenika, po kojem bi ovisile o fiskalnom kapacitetu lokalne jedinice, pojačao razliku između razvijenih i nerazvijenih jedinica

"Teret će snositi zaposlenici upravnih tijela što će dovesti do odljeva stručnog kadra iz siromašnijih jedinica lokalne i područne samouprave", rekla je Reihl-Kir.

Đurđa Adlešić (Klub HSLS-a) upozorivši na nekoliko nedorečenosti u tekstu zakona istaknula je da treba preciznije utvrditi način obračuna plaća službenika i namještenika, ukinuti volonterske naknade i učiniti lokalnu samoupravu jeftinijom i efikasnijom.

U ime Kluba Libre Vilim Herman smatra da lokalni dužnosnici služe kao servis građana i da zato trebaju odgovarati za štetu na lokalnoj razini nastalu nezakonitim postupanjem.

U ime kluba HDZ-a Božidar Kalmeta ocijenio je zakonski prijedlog sadržajno i tehnički lošim dodavši da se ne ostavlja dovoljno prostora lokalnim jedinicama da same urede svoj unutarnji ustroj i ne uvažava njihove specifičnosti.

"Zakon ne daje kvalitetna rješenja koja bi zaštitila lokalne službenike od političke samovolje i onemogućilo političko favoriziranje pojedinaca", kazao je Kalmeta.

S njim se složio i Krunoslav Gašparić (Klub HB-a) zamjerivši što su neke odredbe prijedloga demotivirajuće za fakultetski obrazovane i mlade ljude.

Sabor je time završio ovotjedni rad, a zasjedanje nastavlja idući tjedan raspravom o postupku privatizacije "Sunčanog Hvara".

Pročitajte više