VELIKA ANKETA Tko je kriv za blamažu Hrvatske u Bruxellesu?

Foto: FAH/Pixsell/Slavko Midzor

HRVATSKA je povukla svoju prijavu za novo sjedište Europske agencije za lijekove (EMA), koja se zbog Brexita mora preseliti iz Londona. Samo dva sata prije službenog glasanja, hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova poslalo je priopćenje za javnost u kojem su objavili kako povlače svoju prijavu.

>> Šest razloga za neviđenu hrvatsku blamažu u Bruxellesu

Još bolje, najavili su kako povlače prijavu jer su im za to krivi drugi.

"Takva je odluka donesena nakon naše ocjene postupka koji prethodi donošenju odluke o premještaju ove agencije iz Ujedinjene Kraljevine. Držimo da taj postupak ne osigurava vrednovanje svih kriterija na isti način, te da je bio podložan sugestivnim ocjenama same Europske agencije za lijekove", poručila je ministrica Pejčinović Burić.

>> VIC GODINE Kako su HDZ i Bandić poveli borbu protiv korupcije u Europskoj uniji

Kujundžić je dodao kako je Hrvatska svoju prijavu povukla zbog "političkih pritisaka i velike trgovine", te jer "ocjene koje se uzimaju u obzir nisu principijelne". Zatim je patetično dodao kako "ovim šalju poruku zajedno s drugim zemljama, koje su se osjetile neravnopravnima, ali svjesni smo da je EMA izrazito zanimljiva u financijskom smislu, pa je zato i toliko interesantna".

Ovim istupom Plenkovićevi ministri praktički su izvalili kako su se stavili na čelo borbe protiv korupcije unutar EU.

 


Smiješna kamuflaža opće nesposobnosti

Zapravo, cijela ova priča o prijevremenom istupanju je smiješna kamuflaža opće nesposobnosti prezentirane u utrci za novo sjedište EMA-e. Od očajno ispunjene prijave (za koju Kujundžić laže da je bila "maksimalno korektna"), kašnjenja s uključivanjem u cijeli proces, blamaže od prezentacije u Bruxellesu, nesposobnosti stvaranja saveza i lobiranja kod ostalih članica Europske unije, do Bandićeve provale o LGBT pravima u Hrvatskoj.

Sve se radilo traljavo i u posljednji trenutak, nije obavljen ni potreban pozadinski diplomatski rad, te se još u prvi plan gurnulo Kujundžića i Bandića, koji su se u Bruxellesu sa svojim neznanjem stranih jezika dodatno osramotili. Kad je postalo jasno da će Hrvatska ostati bez ijednog glasa, povukli su prijave i započeli s optužbama na račun svih drugih.

Dakle, HDZ-ovci optužuju ostatak EU-a da je korumpiran i da je natječaj namješten. Svjesni smo koliko smiješno zvuči prethodna rečenica i zato vas pitamo: Tko je kriv za blamažu u Bruxellesu?

 

Pročitajte više