VELIKA ANKETA Treba li Tolušić podnijeti ostavku?

Foto: FaH

NAKON što je danas HDZ-ov ministar poljoprivrede vratio cijene inspekcijskog nadzora voća i povrća na 90 kuna, postalo je sasvim jasno da je Tolušić napravio ogromnu grešku odlukom o drastičnom povećanju cijena navedenog nadzora.

>> Kako je Hrvatska zbog Tolušićeva ludila zaratila s cijelim susjedstvom


>> Tolušićev suludi potez nanio je ozbiljnu štetu Hrvatskoj


Tolušić povećanjem cijena inspekcijskog nadzora za 200 posto, nije samo izazvao bijes svih zemalja u regiji, nego je i nanio ozbiljnu štetu Hrvatskoj - kako na vanjskopolitičkom planu, tako i na gospodarskom. Primjerice, jučer je jedan Vindijin kamion vraćen s granice sa Srbijom zbog strogih protumjera koje je Srbija uvela kao odgovor na novi Tolušićev pravilnik.

 


Tolušić je, podsjetimo, zahvaljujući demagogiji i populističkim izjavama postao miljenik hrvatskih poljoprivrednika, ali nije učinio ništa kako bi povećao konkurentnost proizvođača u svom sektoru. Ali je zato uspio zaoštriti odnose sa susjednim zemljama s kojima Hrvatska ima solidno razvijenu trgovinu, a od koje sve strane imaju koristi.

No, umjesto da se bavi svojim poslom, odnosno stvaranjem uvjeta za konkuretnost hrvatskih poljoprivrednika, Tolušić je odlučio otežati uvoz voća i povrća iz zemalja koje nisu članice EU.


Iako se Tolušić prvotno pravdao da ta mjera nije usmjerena protiv susjeda, već da se odnosi na preko 160 zemalja, jasno je da su time najviše pogođene Srbija, BiH i Makedonija.

Šteta za hrvatsko gospodarstvo

Tolušićev potez nanio je štetu svima - i proizvođačima iz susjednih zemalja i potrošačima koji, logično, žele povoljne proizvode, ali i hrvatskoj ekonomiji koja bi sada mogla imati problem s izvozom na tržišta regije koja su važna mnogim firmama - Atlanticu, Podravci, Krašu...

Narušen je odnos s važnim vanjskotrgovinskim partnerima prema kojima Hrvatska uglavnom više izvozi nego što iz njih uveze.

Je li vrijeme za ostavku?

Iako je premijer Plenković, kroz sebi bliske medije, ovih dana puštao glasine o tome kako se "Tolušiću trese fotelja", jasno je da šef vlade neće sam od sebe smijeniti HDZ-ova ministra.

Dovoljno se sjetiti kako je očajnički branio Pavu Barišića i Zdravka Marića, a sve pod egidom "stabilnost iznad svega". Stoga vas pitamo - treba li Tolušić podnijeti ostavku nakon što je Hrvatsku zamalo uvukao u ozbiljan trgovinski rat sa susjedima te naštetio hrvatskom gospodarstvu?

Pročitajte više