Velika Gorica i Cavtat, hrvatski kandidati za "zlatni cvijet 2004"

U povodu kandidature grada Velike Gorice za prestižnu nagradu "Entente florale" Zlatni cvijet 2004., danas je taj grad obišao i ocijenio međunarodni žiri Europske asocijacije za cvijeće i okoliš, priopćeno je iz grada Velike Gorice. L

Međunarodni žiri AEFP/Entente florale sačinjavaju predsjednici nacionalnih žirija 11 zemalja članica Europske asocijacije za cvijeće i okoliš, visokopozicionirani predstavnici resornih ministarstava tih zemelja. Žiri predvodi predsjednik Luka Griffin iz Irske.

Međunarodni žiri danas je obišao Veliku Mlaku - Kapelu sv. Barbare iz 17. stoljeća, koja je od 1976. župna crkva Velike Mlake, poznata po tabulatima - oslikanim stijenama i stropu. U Šćitarjevu su predstavnici žirija obišli Arheološki park Andautonija iz 1. stoljeća, rimski grad utemeljen u antičko doba koji predstavlja najraniju urbanizaciju zagrebačkog dijela Posavine. Predstavnici žirija obišli su i Turopoljski lug - staru turopoljsku šumu koja se u 13. stoljeću spominje kao "Velika šuma", a u kojoj su nekada boravila krda tura, pragoveda po kojima je Turopolje dobilo ime. U Velikoj Gorici obišli su Muzej Turopolje-Turopoljsku vijećnicu koju je 1765. izgradila Plemenita općina turopoljska te Crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije koja se prvi put spominje 1228. Današnja crkva građena je od 1686. do 1690., a u duhu klasicizma restaurirao ju je 1893. Herman Bolle.

Na konferenciju za novinare, održanoj nakon obilaska, predsjednik žirija Luka Griffin izrazio je zadovoljstvo viđenim te zaželio gradu Velikoj Gorici što bolji plasman među ovogodišnjim gradovima, kandidatima za prestižnu nagradu "Zlatni cvijet 2004.".

Nagrada "Zlatni cvijet 2004." dodjeljuje se u kategoriji gradova i u kategoriji mjesta. Hrvatski kandidati za tu nagradu su Velika Gorica u kategoriji grada i Cavtat u kategoriji mjesta. Austrija je nominirala grad Beč i mjesto Lech/Arlberg, Belgija grad Lochrist i mjesto Huoffalize, Francuska Cahors i Cayriech, Njemačka Bad Kissingen i Nussdorf, Velika Britanija Harrogate i Darley, Mađarska Kaposvar i Balatonszarso, Irska Westport i Moynalty, Nizozemska Enschede i Rozendaal, Češka Brno i Unanov i Slovenija Žaslec i Bled. Završni ceremonijal proglašenja pobjednika i dodjela zlatnog, srebrnog i brončanog cvijeta Europe 2004, održat će se u francuskom gradu Aix-les-Bainsu od 9. do 12. rujna, navodi se u današnjem priopćenju iz Velike Gorice.

(Hina) pp/xbma ysšh

Pročitajte više