Velika policijska akcija: "Kolekcionari" nabavljali strojnice, puške, pištolje, bacače bombi...

Foto: MUP

SLUŽBA za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Rijeka, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i ODO Novi Zagreb, Karlovac, Varaždin i Slavonski Brod, provela je od 1. srpnja do 20. listopada 2015. godine kriminalističko istraživanje nad više osoba.

Dvojica slovenskih i četiri hrvatska državljana osumnjičeni su za posjedovanje veće količine zabranjenog oružja i streljiva.

Zajednička akcija MUP-a i policije Slovenije i Italije

 
Operativna akcija Kolekcionar provodila se u suradnji s policijama Republike Slovenije, Policijskom upravom Nova Gorica, Sektorom kriminalističke policije (OA Slide) i Republike Italije, Raggruppamento operativo speciale Carabinieri, Sezione Anticriminale di Udine (OA Militaria).
 
Na području Hrvatske kriminalističko istraživanje započelo je nakon što su krajem svibnja 2015. godine policijski službenici PNUSKOK-a na području Varaždina zaplijenili 1180 komada streljiva kalibra 7,62x39 mm, 247 komada streljiva 7,9 mm sa svjetlećim zrnom, 5 komada streljiva kalibra 7,9 mm s univerzalnim zrnom, te zatvarač za pušku, koje je sakrivene u vozilu slovenskih registracijskih oznaka prevozio slovenski državljanin s namjerom krijumčarenja iz Hrvatske u Sloveniju.
 
Prikupljenim činjenicama i saznanjima, inicirana je međunarodna policijska suradnja Hrvatske, Italije i Slovenije, te otvaranje paralelnih kriminalističkih istraživanja u navedenim državama.

Pravili se da su kolekcionari
 

Za područje Hrvatske je za osobe obuhvaćene kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da su pod izlikom nabavljanja kolekcionarskog oružja tijekom 2015. u više navrata nezakonito posjedovali, kupovali i prodavali vatreno oružje, streljivo, te sastavne ili rezervne dijelove vatrenog oružja.
 
Koordinirana realizacija kriminalističkog istraživanja provedena je 20. listopada na području Hrvatske, Slovenije i Italije, tijekom koje je kod pet osoba s područja Hrvatske zaplijenjena veća količina vatrenog oružja, streljiva, te sastavnih ili rezervnih dijelova oružja.
 
Tijekom provođenja dokaznih radnji pretraga osoba, domova i vozila, na području Hrvatske pronađeno je i oduzeto:

7 teških strojnica
7 minsko-eksplozivnih sredstava
1 bacač ručnih bombi
66 pušaka raznih kalibara
31 pištolj raznih kalibara
1 raketni pištolj
2 prigušivača pucnja
9 072 komada streljiva raznih kalibara
379 inicijalnih detonatora
90 cm sporogorećeg štapina
1 naprava za upucavanje vatrenog oružja
2 specijalna upaljača
13 puščanih cijevi
24 pištoljskih cijevi te više desetaka komada raznih sastavnih ili rezervnih dijelova za oružje (spremnici, spojnice, rukohvati, navlake, udarne igle, opruge, poklopci, zatvarači, rukohvati, bubnjevi za revolver, plinski cilindri, klipovi, drvene obloge te mehanizmi za okidanje), novac, mobilni uređaji sa SIM karticama, računala, te memorijski stikovi.

Četiri osobe na slobodi, jedna u zatvoru

Sve osobe osumnjičene za počinjenje kaznenih djela su uhićene te su nad njima provedena kriminalistička istraživanja, nakon kojih su četiri osobe puštene na slobodu, dok je jedna osoba predana pritvorskom nadzorniku.
 
Kaznene prijave protiv osumnjičenih osoba podnesene su nadležnim državnim odvjetništvima u Novom Zagrebu, Karlovcu, Varaždinu i Slavonskom Brodu.
 
S obzirom na velike količine vatrenog oružja i streljiva zaplijenjenih na području Slovenije i Italije, slijedi daljnja međunarodna policijska suradnja u smislu utvrđivanja porijekla oružja te drugih osoba koje se dovode u vezu sa počinjenjem kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. KZ-a.
 
Kako bi se javnosti prezentirali ukupni rezultati akcije, danas je u prostorijama policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Slovenije u Ljubljani održana zajednička konferencija za medije na kojoj je sudjelovao voditelj Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Rijeka Božo Barbarić.

Pročitajte više