Velika potpora Bushovom protivljenju rasnim prednostima

AMERIKANCIMA s dva prema jedan odobravaju poziv predsjednika Georgea W. Busha da se prekine s prijemom na Sveučilište Michigan temeljem davanja prednosti rasnim manjinama i smatraju da studente treba prosuđivati samo prema njihovim akademskim postignućima, pokazalo je istraživanje javnoga mišljenja Los Angeles Timesa.

Amerikanci ipak smatraju da bi poduprli tzv. ´afirmativnu akciju´ koja daje prednosti pojedincima koji su ekonomski u nepovoljnom položaju, bez obzira na rasu, etničku pripadnost ili spol.

Bush je prije tri tjedna u pismu Vrhovnom sudu podržao zahtjev trojice studenata da se ukine praksa Michiganskog sveučilišta koje posebne bodove pri upisu daje manjinama, crncima, Hispanoamerikancima i Indijancima.

On je umjesto toga predložio rasno-neutralne poticaje za prijem manjina, kao što se radi u Californiji gdje se na državna sveučilišta automatski primaju najbolji učenici srednjih škola.

Upitani odobravaju li Bushovo protivljenje Michiganskom programu prijema s rasnim prednostima 55 posto je reklo da odobrava, a 27 da ne.

Najveće protivljenje rasno određenom prijemu pokazali su najmlađi ispitanici, a ono je opadalo kod starijih ispitanika.

Od ispitanika koji su se izjasnili kao demokrati njih 44 posto odobrava Bushovu poziciju, a republikanci s većinom od 7 prema jedan.

Više od četvrtine anketiranih izjasnili su se kao pripadnici manjina, uključujući crnce, Latinoamerikance i Azijce. Od njih je 46 posto odobrilo Bushovo stajalište, a 41 posto je bilo protiv.

Na pitanje da li je Amerika blizu ili ne uklanjanja diskriminacije, 59 posto ispitanika je reklo ´ne tako blizu´ ili ´uopće ne blizu´, dok je 38 posto reklo ´prilično´ ili ´vrlo´ blizu.

Timesova anketa provedena je na nacionalnom uzorku od 1.385 ljudi od 30. siječnja do 2. veljače uz dozvoljenu pogrešku od +/- 3 posto.

Pročitajte više