Veliko izvješće UN-a: Čak 50 nacija objavilo rat najvećem zagađivaču - plastici

Foto: EPA

UN je objavio dosad najopširnije izvješće o borbi protiv zagađenja plastikom u svijetu, piše BBC.

Prema novom UN-ovom izvješću, 50 država počelo je borbu protiv zagađenja plastikom. Izvješće navodi da će Galapagos zabraniti plastiku za jednokratnu upotrebu, Šri Lanka će zabraniti stiropor, a Kina inzistira na upotrebi biorazgradivih vrećica.

>>EU zabranjuje plastične vrećice, plastični pribor za jelo, slamke, štapiće za uši...

"Treba učiniti puno više"

Međutim, autori izvješća upozoravaju da treba učiniti puno više kako bi se smanjila golema količina plastičnog otpada koji završava u rijekama i oceanima. Nadalje, autori kažu da su planovi za smanjivanje plastičnog otpada u mnogim državama propali zbog lošeg provođenja.

U mnogim državama u razvoju plastične vrećice uzrokuju poplave jer blokiraju odvode, a ugrožene su i životinje koje ih pojedu.

>>Kit umro nakon što je pojeo 80 plastičnih vrećica

U izvješću UN-a stoji da planovi za borbu protiv otpada imaju različite rezultate. U Kamerunu su plastične vrećice zabranjene i kućanstva dobivaju novac za svaki kilogram plastičnog otpada koji skupe, ali još uvijek dolazi do švercanja plastičnih vrećica u državu. U nekoliko država postoje pravila za plastični otpad, ali se loše provode.

U izvješću se abecednim redom navodi 35 biomaterijala koji su potencijalna zamjena za plastiku, od Abaka konoplje (Musa textilis) do Zeina (proteina iz kukuruza). Popis uključuje zečje krzno i morsku travu te navodi tvrtku QMilch koja proizvodi tekstilna vlakna od mliječnog proteina kazeina. Također navodi Pinatex, alternativu za plastiku izrađenu od listova ananasa.

"Plastika nije problem, problem je ono što njom činimo"

Međutim, neki administratori izrazili su oprez zbog mogućeg pretjerivanja u naglašavanju potencijala bioloških alternativa za plastiku. Raniji optimizam nekih boraca za zaštitu okoliša u vezi s biogorivima splasnuo je zbog uništavanja šuma u svrhu uzgoja palminog ulja za gorivo.

Erik Solheim, šef UN-ove agencije za okoliš, izjavio je: "Procjene pokazuju da djelovanje može biti bezbolno i profitabilno, s velikim dobicima za ljude i planetu, koji pomažu u smanjenju troškova uzrokovanih zagađenjem. Plastika nije problem, problem je ono što njom činimo."

UN-ovo izvješće navodi da su nameti i zabrane, kada se dobro planiraju i provode, neki od najboljih načina za borbu protiv plastičnog otpada. Autori također navode da je potrebna suradnja tvrtki te obavezivanje proizvođača plastike da preuzmu odgovornost, uz pružanje većih poticaja za recikliranje.

Slijedi popis situacija u nekima od 50 država koje su krenule u borbu protiv plastičnog otpada:

1. Bocvana: Zbog neprovođenja propisa propao je postupak kontrole plastičnog otpada

2. Eritreja: Zabrana plastičnih vrećica dovela je do dramatičnog smanjenja blokade odvoda

3. Gambija: Plastične vrećice su zabranjene, ali opet su se pojavile zbog "političke neaktivnosti"

4. Maroko: Plastične vrećice su zabranjene i u jednoj godini zaplijenjena je 421 tona. Skoro su potpuno zamijenjene vrećicama od tkanine

5. Bangladeš: Plastične vrećice su zabranjene, ali zabrana se ne provodi

6. Kina: Prije 2008. korišteno je tri milijarde plastičnih vrećica na godinu. Nastupila je zabrana i upotreba se smanjila od 60 do 80 posto u supermarketima, ali ne i u manjim trgovinama

7. Vijetnam: Uveden je porez na plastične vrećice, ali još uvijek se koriste. Vlada razmatra povećanje poreza za pet puta

8. Irska: Uvođenje poreza dovelo je do smanjenja od 90 posto u korištenju

9. Kenija: Krave su u prosjeku tijekom života konzumirale dvije i pol plastične vrećice. Sada je nastupila potpuna zabrana, novčane kazne i zatvorska kazna od četiri godine za proizvodnju, uvoz ili korištenje

Pročitajte više