Velški ministar smijenjen zbog optužbi za spolno zlostavljanje pronađen mrtav

Foto: Wikipedia/National Assembly for Wales
 
VELŠKI ministar smijenjen u petak zbog optužbi za spolno zlostavljanje pronađen je mrtav u utorak, piše The Guardian.
 
Vlasti i obitelj su izjavili da je Carl Sargeant bio slomljen zbog gubitka pozicije u vladi i Laburističkoj stranci, do kojeg je došlo nakon optužbi triju žena za seksualno zlostavljanje. 
 
Njegovi najbliži su ogorčeni činjenicom da je otkaz dobio bez pravednog procesa, a izjavili su da nije bio upoznat s detaljima optužbi.
 
Sargeant: "Šokiran sam i potresen, zahtijevam hitnu istragu"
 
Nakon otkaza Sargeant je izjavio: "Sastao sam se s premijerom i on me obavijestio o optužbama u vezi s mojim ponašanjem, koje su me šokirale i potresle. Još mi nisu rečeni detalji optužbi. Pisao sam tajniku velških Laburista da zahtijevam hitnu neovisnu istragu ovih optužbi kako bih oprao ljagu sa svog imena".
 
"Zbog prirode ovih optužbi, složio sam se s velškim premijerom da odstupim s dužnosti. Radujem se povratku u vladu nakon što dokažem nevinost", rekao je tada Sargeant.
 
"Nije bio samo dio naše obitelji, on nas je držao zajedno"
 
Pronađen je mrtav četiri dana nakon otkaza, a vlasti su objavile kako vjeruju da se radi o samoubojstvu. Članovi njegove obitelji izjavili su da ne mogu riječima iskazati koliko su shrvani zbog svog gubitka:
 
"Carl je bio voljeni suprug, otac i prijatelj. Nije bio samo dio naše obitelji. On nas je sve držao zajedno. Bio je srce naše obitelji. Toliko smo ga puno voljeli".
 
"Carl Sargeant je bio istinski feminist koji se strastveno borio protiv nasilja u obitelji"
 
Članica laburističkog vijeća u Cardiffu Jenny Rathbone je izjavila: "Jasno je da moramo ozbiljno shvaćati optužbe za spolno zlostavljanje, ali Carl Sargeant je bio zadnja osoba za koju biste takvo nešto očekivali. Bio je istinski feminist koji se strastveno borio protiv nasilja u obitelji".
 
Njegova smrt stavila je veliki pritisak na velškog premijera Carwyna Jonesa i vladu, kojima se oštro zamjera smjena Carla Sargeanta bez pravnog procesa. 

Pročitajte više